България, Общество

Съдът прати за 20 г. Иванчева зад рeшетките

Специализираният наказателeн съд осъди на 20 години и наложи глоба от 10 000 лв. на отстранения кмет на район “Младост” Десислава Иванчева. Съдът я лиши от възможността да заема държавни длъжности, предаде репортер на БГНЕС.

Заместничката ѝ Биляна Петрова получи 15 години лишаване от свобода. Петко Дюлгеров също беше признат от съда за виновен. Той получава 12 години затвор и 12 000 лева глоба. И тримата са обвинени за получаване на подкуп. Иванчева и Петрова веднага бяха откарани в ареста.
Прокуратурата поиска мерките на двете жени да бъдат изменени, заради опасността да избягат или да извършат ново престъпление. Съдът се съгласи със становището на държавното обвинение и измени мерките им от домашен арест в задържане под стража. Иванчева и Петрова бяха конвоирани с белезници. Под домашен арест остана единствено Петко Дюлгеров.
И тримата нямат право да заемат държавни длъжности – Иванчева за 20 години, Петрова 15, а Дюлгеров 12 години.
Съдът реши, че Иванчева, Петрова и Дюлгеров са виновни. Според магистратите има достатъчно доказателства за това, че те заедно са поискали подкуп от Александър Ваклин в размер на 20 евро за кв.м. разгърната площ от сграда, която той е искал да построи. Всички те бяха осъдени за искане на подкуп, а не за получаването му.
Мотивите на магистратите за присъдата бяха, че е имало много политически нюанси в делото и всички те са взети предвид. Съдията заяви още, че сред многобройните доказателства няма никакви данни да е имало подбудителство към подкуп или някой да е подстрекавал двете жени да искат такъв.
Отстраненият кмет на район „Младост” Десислава Иванчева беше оправдана за поискани 500 000 евро и за получени 56 000 евро, както бе повдигнатото й обвинение от прокуратурата. Размерът беше прецизиран на 187500 евро. Освен това съдия Иво Хинов наложи глоба на Иванчева в размер на 10 000 лева, като й опрости други 10 000 заради нарушените й човешки права по време на задържането й на 17 април м.г. пред Спортната палата. Иванчева бе осъдена и на конфискация на имуществото.
Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред апелативната инстанция.
Присъдите им бяха приети от привържениците на Иванчева и Петрова с думите „Мафия!”, „Не сте достойни за този съд!” и думите, че “Бог ще ги накаже”. Стигна се до суматоха, намеса на охраната и отвеждане на пиара на Иванчева. Не стана ясно дали той беше пуснат да си тръгне или беше арестуван, тъй като в спецсъда пристигна патрулка.
На влизане в съдебната зала Иванчева и Петрова казаха, че очакват оправдателни присъди.
„Доказателства няма и всички, които бяха събрани се сгромолясаха с пълна сила”, каза Иванчева, а заместничката й Биляна Петрова подчерта, че продължават да се борят за каузите си.
„Няма как да има доказателства, защото не са искани пари и не са получавани. Това беше една постановка. Ние продължаваме да се борим за всички каузи – запазване на зелените площи и борба с имотните измами с държавни и общински терени”, заяви още тя.
Въпреки това те бяха признати за виновни.
Адвокатите и на тримата подсъдими казаха, че ще обжалват присъдата, а адвокатите Емануил Йорданов и Марин Марковски обявиха, че вече обжалват и променените мерки на Иванчева и Петрова.
След прочитането на присъдата прокурорът Илиян Рангелов каза, че е съгласен с решението на съда, но ще анализират оправдателната част по останалите обвинения срещу подсъдимите. Той добави още, че не е бил оказван натиск върху работата им и подчерта, че това дело е приключило в рамките на близо 1 година.
След заседанието майката на Десислава Иванчева – Любка, каза, че дъщеря й и Петрова много са говорили и затова ги наказват, а Дюлгеров остава под домашен арест.
„Никой не очаква такова нещо, особено и втората смяна на мярката. Това е, за да им се докаже, че не трябва да се рита срещу ръжена. Как може тя да каже, че ще съди Гешев и той да я остави. Това е грешката й, трябваше да си трае”, заяви Любка Иванчева и изрази надежда, че на втора инстанция очаква оправдателна присъда. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
13°
broken clouds
humidity: 37%
wind: 5m/s ENE
H 12 • L 10
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM