COVID-19, България, Общество

Утре става ясно за присъственото обучение на някои специалности във ВУЗ-овете

Със заповед от утре ще се регламентира кои специалности във ВУЗ-овете се връщат в присъствена форма на обучение и тези дейности, които не могат да бъдат в електронна среда, ние ще изготвим списък, който да бъде утвърден, заяви днес във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Министърът се срещна с представители на РЗИ от няколко области, като обсъди хода на ваксинацията и графиците в здравните заведения, училищата, социалните институции и др.

На въпрос социалните работници кога ще се ваксинират, министър Ангелов заяви:

“Те ще бъдат включени в трета фаза на ваксинацията, където ясно е разписано, че в трета фаза попадат хора от сектори с голямо обществено значение. Преди ден пуснах писмо до всички ресорни министри, които работят в служби от критичната инфраструктура, да кажат кои са желаещите да се ваксинират. В този списък ще попаднат и служители от “Социалното подпомагане”. В края на март стартира трета фаза, когато ще дойдат голямо количество ваксини”.

Здравният министър поясни, че учителите и социалните ще бъдат имунизирани предимно от служители на РЗИ. В здравните инспекции ще направят организацията, може на място или в кабинетите на РЗИ.

“В началото на март ще дойдат много големи количества ваксини. Всички от първа и втора фаза, които са пропуснали, ще се ваксинират нататък.

Личните лекари ще ваксинират тогава, когато съберат желаещи от пациентските листи да се ваксинират, даден е едномесечен срок да се изчистят желаещите от четвърта и пета фаза”, поясни министър Ангелов. Масовото тестване на българските учители започва на 25 януари, ще им бъдат правени антигенни тестове, уточни още министърът. Проф. Ангелов уточни, че е задължение на българското правителство  да осигури достатъчно количество ваксини и да осигури диверсификация за всички български граждани.

“Ние сме предвидили да бъдат доставени ваксини в Западните Балкани и източното партньорство , човешкият живот не може да бъде оценен с пари, ваксини ще има за всеки български гражданин, който желае да се ваксинира”, посочи той. /БГНЕС

DW.COM