България, Общество

Учени от БАН на протест срещу неправомерно заграден терен в двора им

Учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест. Поводът – неправомерно заграден терен, намиращ се в двора на академията, предаде репортер на БГНЕС.

Учените недоволстват от факта, че в момента се води дело за собственост и въпреки липсата на решение, частник загражда терена.

Заместник-директорът на ядрения институт и член на Общото събрание на БАН проф. Димитър Танев обясни, че са излезли на протест, защото имот, който от десетилетия е тяхна собственост преди няколко дни е бил заграден от частен инвеститор.

„Ние разполагаме с документи, че той е наша собственост. Води се дело в момента и след като се води такова нямат право да влизат в нашия имот. Ние сме силно притеснени от това, че на терен, предназначен за науката, ще се прави нещо друго“, коментира той.

Според него най-вероятно там собственикът ще направи паркинг като не изключва в последствие да се появят и постройки. При заграждането на терена разбрал, че новият собственик Ангел Георгиев е заявил, че има документи и издадена визита за строителство. Той е категоричен, че продължават с протестите докато не приключи делото и, че са сигнализирали всички отговорни институции.

„Тука има нещо, което е много често наблюдавано – появяват се хора с документи и казват: „Това е мое“. Тази площ е на бившия физически център. Сега е част от двора. Сега се появява някаква личност, която казва, че теренът е негов и иска да строи“, заяви проф. Александър Стрезов и добави, че вчера са сезирали районната администрация в „Младост“, откъдето на място са дошли представители от отдел „Екология“.

Юристът на БАН Галина Ангелова посочи, че от юни 2019 г. се води дело за собственост на терена.

„Спорът е за собственост. Образувано е гражданско дело в Софийския районен съд. Ответникът е „Деливъри тайм“. Те са няколко, но това е последната фирма, която е закупила имота“, заяви тя.

Ангелова обясни, че земята е закупена от възстановени собственици чрез реституция.

„Ние не сме уведомени за тази реституция. Не разполагаме с документи. В съда ще бъдат изяснени тези въпроси“, добави още тя и уточни, че академията води и още дела за собственост върху други имоти.

Потърсихме собственикът на терена Ангел Георгиев. Намираме го в сградата на фирма, която носи различно от посоченото от юриста на БАН име. Георгиев отказа да застане пред камерата ни, но каза, че разполага с всички необходими документи, има адвокат и спорът ще се реши в съда. /БГНЕС

DW.COM