България, Политика

Фандъкова опроверга Манолова, че в Долни Богров се заравя РДФ гориво

„Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че имаме разработен проект за изграждане на инсталация, с използване на РДФ горивото от завода за отпадъци, с което наистина може да поевтинее парното. Този проект трябва да се развие, да се защити да се получи финансиране“.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на отправени обвинения от кандидата за кмет Мая Манолова, че там се заравя висококачествено гориво, получено от преработката на боклук в завода, предаде репортер на БГНЕС. По-рано Манолова посети сметището в Долни Богров.

„От 2009 г. започнахме проекта за рекултивация на депото в Долни Богров, който предстои да завърши през следващите години и се изпълнява по проект. Там ще се появи гора“, уточни кметът.

Фандъкова не коментира идеята на опонента й да проведе референдум и гражданите да кажат да има ли инсталация за горене на боклук, каква да бъде технологията, къде да бъде разположен тя и по какъв начин да бъде осигурено финансирането за преработването на боклука.

Манолова се закани, ако бъде избрана за кмет да направи пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София.

„Ще бъде направен пълен анализ как работи завода за боклука, какво количество боклук влиза в него, колко РДФ се произвежда, как се оползотворява, колко се гори, колко се заравя, кои са фирмите, които печелят от транспорт и заравяне“, обясни тя и припомни, че Столичната община има намерение да изгради трета фаза – инсталация, която да изгаря това гориво, но Еврокомисията не е одобрила финансирането на този проект.

Манолова изчисли, че София харчи по над 200 млн. лв. за чистота, но въпреки това градът е прашен, не е подреден и зелените системи са в плачевно състояние. /БГНЕС

DW.COM