България, Общество

Фандъкова: София има вода за години напред

София ще захрани Перник с питейна вода. Не става дума за промишлено водоснабдяване. Това каза пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя увери, че столицата има вода за години напред в язовирите „Искър” и „Бели Искър”. Кметът добави, че във всеки един момент се знае колко вода има в системата на София, колко е налягането и къде се налага пренасочване.

Вода София има, въпросът тук е какво е техническото състояние на мрежата, продължи Фандъкова и направи уточнението, че “Рилският водопровод” е стар водопровод и стават аварии. По думите ѝ по 2-3 аварии годишно, по време на които хората остават без вода за часове или ден-два.

Относно сигнала на общинския съветник Борислав Игнатов за наводнената шахта над Горна баня, Фандъкова съобщи, че на година има по 800 незаконни присъединявания към водопреносната мрежа. Нарушителите се санкционират непрекъснато, увери тя.

Йорданка Фандъкова отново повтори, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София. Едно от условията е държавата да гарантира ремонта на язовир “Бели Искър”, припомни тя.

Няма основание да се променят сметките за вода на софиянци, увери Фандъкова. /БГНЕС

DW.COM