България, Местни Избори 2019, Политика

Фандъкова: София не може да бъде купена

Изборите са важни за развитието на София. Миналата неделя беше избран общинският съвет. При 30 съветници от ГЕРБ през 2015 г., днес имаме 27 от коалицията ГЕРБ/СДС, нещо, което отново остави ГЕРБ и СДС като първа политическа сила. Това заяви пред бТВ кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова.

На 10 г. управление, освен много свършена работа имаме и пропуски, и сериозни конкуренти имаше. Явявам се за подкрепата на хората. ГЕРБ спечели изборите в неделя като листа за общински съветници, оттук нататък очаквам хората да подкрепят развитието на града. София няма време за губене, подчерта Фандъкова.

Ясно заявих, че ще проведа разговори с партиите от дясно. Не се пазаря, не съм отишла да раздавам постове и то на тайни места. Лидерите на Демократична България изразиха позицията си за балотажа и за общите идеи, по които можем да работим и след изборите.

Търся винаги подкрепа за проектите и развитието на града, постове не раздавам. Имаме сфери в които имаме общи виждания, административна реформа, дигитализация, повече прозрачност. Дължа уважението на симпатизантите на ДБ, разговаряхме по темите, по които можем да си сътрудничим след изборите. След изборите ще водим и конкретни разговори. Не съм си сменяла цветовете и позициите, моята позиция е ясна, тя е вдясно. Не е срамно да си честен с хората, каза още Фандъкова.

Само за месец след изборите кметът на София трябва да предложи бюджетът за 2020 г. Дължим на хората ясни отговори за решенията за града, не само за проблемите, убедена е Фандъкова.

В София няма как да се спечелят избори с купен вот. Мая Манолова си служи с тежки внушения, защото така смята, че се печели доверие. София не може да спечели никой, който залага на купени гласове. Аз избори не купувам, четвърти път съм изправена пред хората в София. Когато мислиш в определени схеми и модели винаги продължаваш да си такъв, колкото и да се опитваш да се представиш като друг човек, отбеляза Фандъкова.

На въпрос дали хората от подземния свят са участвали в купуване на гласове, Фандъкова отговори, че ще е добре ако има такива сигнали да бъдат предадени на прокуратурата. „Аз настоявам за такова разследване. Манолова твърди, че аз съм почтен човек, но аз не мога да кажа същото. Да хвърляш обвинения и лъжи три дни преди изборите, това е белег на липса на решения и на познаване на града”, коментира Фандъкова.

За протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, Фандъкова каза, че е имало използване на протеста, а не подкрепа. „Манолова мисля, че е готова да оглави протест срещу самата себе си, само и само да получи доверие към себе си. Защо не изрази позицията си на 24 октомври, когато беше изборът на главния прокурор. Аз имам гражданска позиция, като кмет вярвам в разделението на властите. Не бих си позволила да се правя на герой два дни преди изборите, смятам, че не е честно”, категорична е Фандъкова.

За мръсния въздух в София, тя коментира, че това е най-тежкият и най-трудно решимият проблем. „Защото няма една мярка и една институция само, която да реши този проблем с магическа пръчка. Два пъти и половина намалихме вредните емисии от градския транспорт. Преди 4-5 години имаше „Икаруси”, които замърсяваха, сега електробусите и автобусите на природен газ не създават такива проблеми. Горенето на твърдо гориво може да се преодолее ако се подменят инсталациите. Работим по този проект, над 6000 домакинства вече искат такава подмяна. Манолова наистина няма представа как се работи по европейските проекти, заяви Фандъкова. Като важен проблем за решаване тя открои и контрол на горенето на отпадъци. „Поискала съм от парламента инкриминиране на горенето на отпадъци”, подчерта още Фандъкова. Накрая тя призова: „Разчитам софиянци да подкрепят мен и районните кметове в неделя, за да може развитието на СОфия да продължи с по-ускорени темпове”. /БГНЕС

DW.COM