България, Общество

Фондация „Българска памет” дари компютри за училище в Северна Македония

Основно училище „Дедо Ильо Малешевски“ в Берово, Северна Македония получи 20 нови компютърни конфигурации, осигурени от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски.

Специални гости на откриването на новооборудваната компютърна зала бяха зам.-министърът на образованието Деница Сачева, ръководителят на Европейската комисия в България Огнян Златев и д-р Милен Врабевски, съобщиха от фондацията.

„Общият прогрес значи общи усилия. Ние сме тук, за да показваме европейския начин на мислене, да показваме, че няма нужда да хабим енергия в стари тоталитарни практики, които водят само до разделение. Редно е да гледаме напред не само заради истината в историята, която търсим непрекъснато, но и заради необходимостта от непрекъснато творене и необходимостта от изграждане на нови икономически мостове в името на по-доброто бъдеще за младите хора от двете страни на границата“, заяви д-р Милен Врабевски.

Това е поредната инвестиция на Фондация „Българска памет” в региона на източна Северна Македония. През септември миналата година д-р Врабевски оборудва 2 занимални в детската градина в Делчево. 35 младежи от Р Северна Македония посетиха Европарламента в Брюксел в началото на годината, като инициативата бе организирана и финансирана от Фондацията с цел да подкрепи европейската перспектива на страната. Само след месец ще се проведе и Пролетният образователен семинар на ФБП, участие в който ще вземат и ученици от този регион.

Директорът на ООУ „Дедо Ильо Малешевски“ Наташа Аврамска, връчи плакет на д-р Милен Врабевски в знак на признателност за оказаната подкрепа. Тя изрази своята благодарност и към Сачева и Министерството на образованието и науката на България, които предоставиха на децата от училището комплекти с материали за рисуване.

На тържественото събитие присъстваха още кметът на Берово Звонко Пекевски, кметът на Делчево Горан Трайковски, Антония Велева, съветник в Посолството на България в Скопие и Зоран Мираковски, първи секретар в Посолството на Р Северна Македония в България. След откриването те обсъдиха различни възможности за сътрудничество и развитие на ефективните взаимоотношения между двете страни. /БГНЕС

DW.COM