България, Общество

Хакерът, пробил НАП, е освободен от ареста с мярка “подписка”

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “подписка“ спрямо 20-годишния Кристиян Бойков, неправомерно копирал компютърни данни от сървър на Националната агенция по приходите (НАП) и го освободи от ареста.

От градската прокуратура информират, че мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – в такова по чл. 319 б ал.2 НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/. Освен младата му възраст, обвинението отчита чистото му съдебно минало и добрите характеристични данни.

Борисов поиска младежи като задържания хакер да бъдат привличани да работят за службите.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Започна одит на информационните системи на НАП

Кристиян Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП. Разследването по делото продължава. /БГНЕС

София
28°
clear sky
humidity: 24%
wind: 4m/s WSW
H 27 • L 25
27°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
30°
Thu
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM