България, Общество

Хакерът, пробил НАП, е освободен от ареста с мярка “подписка”

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “подписка“ спрямо 20-годишния Кристиян Бойков, неправомерно копирал компютърни данни от сървър на Националната агенция по приходите (НАП) и го освободи от ареста.

От градската прокуратура информират, че мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – в такова по чл. 319 б ал.2 НК /лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/. Освен младата му възраст, обвинението отчита чистото му съдебно минало и добрите характеристични данни.

Борисов поиска младежи като задържания хакер да бъдат привличани да работят за службите.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Започна одит на информационните системи на НАП

Кристиян Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП. Разследването по делото продължава. /БГНЕС

София
2°
mist
humidity: 100%
wind: 3m/s SE
H 2 • L 2
6°
Fri
5°
Sat
10°
Sun
11°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM