България, Крими и инцидент

Хванаха шефа на пътното в Перник да кара пиян

Хванаха началникa на Пътно управление-Перник да управлява автомобил пиян.

По първоначална информация Петър Басмаджиев е бил заловен тази сутрин в центъра на града с 1.6 промила алкохол.

По закон това се наказва с отнема не свидетелството за управление на автомобил и затвор.

БГНЕС припомня, че само преди няколко дни и друга обществена фигура се качи в автомобил след употреба на алкохол. Евродепутатът Ангел Джамбазки и заместник на Красимир Каракачанов във ВМРО беше заловен да шофира с алкохол в кръвта.

Случаят, който стана публично известен в четвъртък, е от 7 декември.

Дрегерът на място отчел 1,56 промила алкохол, но Джамбазки настоял за кръвна проба, която показвала стойност 1,08 промила, което е с 12 стотни под прага за наказателна отговорност. Джамбазки беше засечен от патрул на КАТ Самоков.

БГНЕС припомня още, че според закона, ако концентрацията на алкохол в кръвта на водач на лек автомобил е от 0,5 до 0,8 промила, то допълнително нарушителят може да бъда наказан с лишаване от право да управлявам моторно превозно средство (МПС) за срок от 6 месеца и с глоба от 500 лв. Ако установеното количество е над 0,8 до 1,2 промила, глобата е 1000 лева и загуба на книжката за 12 месеца. При повторно нарушение от същия тип срокът е от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

Ако шофьор управлява автомобил с повече от 1,2 промила алкохол в кръвта си, може да бъде наказан с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева. Ако извърши това повторно, но този път „само“ с над 0,5 промила, след като вече е осъждан за горепосоченото нарушение на закона, то той ще „получи“ от 1 до 5 години затвор и с глоба от 500 до 1500 лева. /БГНЕС

DW.COM