България, Общество

Хижа “Амбарица” – ябълката на раздора високо в Балкана

Хижа “Амбарица” се намира на 1503 метра надморска височина в Централна Стара планина. снимка: Ема Гатева

Хижа „Амбарица” – наричана от планинари „перлата” на Троянския балкан, е една от най-популярните високопланински хижи в България. БГНЕС вече е разказвала за „Амбарица” и за боровинковите дни и нощи в Стара планина – ТУК, повод за споменаването на „Амбарица” днес обаче е тревожен.

Вече близо месец спор между стопанина на хижата Ема Гатева и Българския туристически съюз (БТС) поставя под въпрос бъдещия договор за стопанисване на „перлата” на Балкана.

Частният случай на „Амбарица” обаче поставя фокуса още по-нависоко, а именно върху стопанисването на хижите у нас, тяхното отдаване, възстановяване или занемаряване и защо често планинари спасяват хижи без подкрепата на БТС.

Да започнем с малко история. На 1503 метра надморска височина, в Централна Стара планина, има две хижи – старата и новата „Амбарица”. Старата или първата е строена през 30-те години на ХХ век от тогавашния троянски елит и с лични средства от цар Борис III. Новата е построена за няколко месеца от задружните троянски туристи в края на 58-ма година с помощта на въжена линия (за чието възстановяване Ема Ганева също се бори). Така „Амбарица” десетилетия наред е една от най-посещаваните хижи у нас. Там отраства цяло едно поколение скиори, алпинисти и планинари.

През годините обаче е занемарена, туристите започват планирано да я заобикалят или използват само като транзитен пункт. Няма вода, няма ток, няма отопление, оборудването и обзавеждането е старо и изпочупено.

През 2013 г. Ема Гатева взема хижата. С много труд, един високопроходим кон Борко и много приятели и доброволци, Ема успява да ремонтира санитарен възел, да качи горе кухненско оборудване, да оправи проблемите с водата, качват на хижата и слънчеви панели. Създадена е и организация по регулярното снабдяване с хранителни провизии.

Транспортирането на оборудване и провизии до „Амбарица” прилича на мини военна операция, в която конят Борко е от първостепенна важност. снимка: Ема Гатева

Днес хижа „Амбарица” работи целогодишно всяка събота и неделя. През летните месеци Ема е ежедневно горе, за да посреща туристи. През юли и август туристите са толкова много, че често се налага някой да пренощува на палатка наоколо или в столовата, но винаги е посрещнат на сутринта с топъл чай и мекици за закуска. За справка, според документ от 2012 г. на БТС, заетостта на хижата преди Ема е “изключително ниска” и е изчислена на общо “5-9 дни годишно”.

Защо обаче говорим за бъдещето на „Амбарица”?

През април изтича договорът за наем на хижа „Амбарица”, от БТС казват, че няма да го подновят и за хижата ще се търси нов стопанин. Ема Гатева не е съгласна с това и казва:

„През 2014 г. се сключва договор за стопанисване на хижата, за известен период без плащане на наем, за сметка на ремонти. След този период се взема решение стопанисването да продължи без наем, като всички разходи са за сметка на наемателя, защото БТС не може да отпусне средства за тази хижа. Ремонтите са – покрив, нови тоалетни и бани, водопровод, спални, кухни, столова, салон, коридори, складове, плочник, фасада. Също за сметка на наемателя е да осигури обзавеждане и оборудване – печки, бойлери, соларна система за ток, генератори, оборудване на кухня. Транспорт за обслужване на хижата. Машини и инструменти. С няколко думи абсолютно всичко, което е необходимо, за да работи добре хижата, да е за сметка на наемателя”.

Според Гатева „Амбарица” е обещана на местното туристическо дружество.

„Ръководството му е настоявало пред БТС да ми прекрати договора и да им я даде, още след първата ми година там. Писма, разговори, клевети, какво ли не, за да я вземат. Но договор не се прекратява току така, още повече когато работата по хижата е добра и видима. При изпълнение на инвестиционната програма, договорът може да се продължи. Но не и сега. Трябва причина да не се продължава. Част от документите се отричат”, пише Ема Гатева в един от постовете си по темата във фейсбук страницата – https://www.facebook.com/ambaritsa

Тя прави и друго разяснение. От построяването си до 2012 г., през всички години, „Амбарица” е субсидирана. „Тоест, смятало се е, че има нужда от външна помощ за да съществува, а сега БТС иска да печели от нея. Не смятам, че е справедливо и законно. И мисля да отстоявам това си мнение. Хижа „Амбарица” е държавна собственост, дадена на БТС да помага на държавата за развитието на достъпен, социален туризъм. Дадена е за безвъзмездно ползване, да я подържа и развива. Аз мисля, че ние успешно заместихме БТС през тези години, в тази роля, и доказахме, че те са излишни”, казва в заключение Ема Гатева.

Хижарите Ема Гатева и Тодор Бонев горе на “Амбарица” с котките Люк и Леа. снимка: Ива Русева

Очаквайте позицията и решението на БТС по казуса и официална позиция на областната администрация в следващите дни. /БГНЕС

DW.COM