България, Политика

Протест блокира центъра на София

Хиляди граждани излязоха днес на протест в защита на президентската институция, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът започна веднага след речта на държавния глава пред Президентството. Гражданите, сред които имаше представители и на левицата, и на десницата се се преместиха пред сградата на Министерски съвет, след което поеха на шествие по улиците и булевардите в централната част на София. Те скандират “Оставка” и възгласи срещу управлението на мафията. Много от участниците са млади хора, но има и много на средна възраст. Повечето развяват българското знаме, няма партийни знамена и почти не се виждат плакати.
Шествието премина пред сградата на Съдебната палата, след което се върна отново на цар „Освободител“. Гражданите достигнаха до сградата на парламента, която беше обградена от плътен кордон от полицаи. След това хората се отправиха към Университета и достигнаха до Орлов мост.


Шествието е мирно, има засилено присъствие на жандармерия и полиция, но няма сблъсъци.

Протестът приключи малко след 21.30 часа. Той продължи около три часа. Хората се разотиват спокойно. Движението по основните булеварди в столицата вече е пуснато.

По-рано днес прокуратурата влезе в Президентството. Двама близки сътрудници на държавния глава бяха арестувани за 24 часа. Това са секретарят по правните въпроси Пламен Узунов и съветникът по сигурността Илия Милушев. Заедно с тях е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Бобоков и Узунов са обвинени за търговия с влияние.


От Габрово главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние (бел. ред. – производството, свързано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов).
По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф „секретно”. Твърди се, че си ги е намерил в касата, на третия път предоставя материали, които са изнесени, подчерта Гешев.


След 18.00 часа президентът Румен Радев излезе пред гражданите. „Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт”, обърна се Радев към присъстващите на протеста.

„Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж. Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!”, каза още президентът. /БГНЕС

DW.COM