България, Политика

Цветанов: На изборите трябва да има много повече наблюдатели

Политическа партия „Републиканци за България“ ще участва самостоятелно в предстоящите избори, защото винаги съм казвал, че една партия, за да може да защитава политическите си намерения, една партия, за да може да защитава действително и своята идентичност, това може да бъде само самостоятелно и да носиш и съответната политическа отговорност. Това каза лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Цветан Цветанов и представители на ПП „Републиканци за България” внесоха документи за регистрация на партията в Софийски градски съд.

По закон срокът за внасяне на събраните подписи след учредяването на партията е 3-месечен, а минимумът брой членове 2500. „Ние внесохме 5717 заявления за членство за ПП „Републиканци за България“, каза Цветанов.

Инициативният комитет на партията беше представен на 20 септември и е съставен от 89 души. Седмица по-късно на 27 септември бе учредена и ПП „Републиканци за България“ при наличието на 1123 души.

Според Цветанов са изпълнили абсолютно всички изисквания на закона.

След изборите Цветан Цветанов вижда партията на водещо място. „Водещо място, незaобиколим фактор  и един гарант за евроатлантическия път, който трябва да бъде защитаван“, заяви той.

„Разбира се, че програмата минимум е влизането в българския парламент с една доста голяма парламентарна група това е вече към максимума, към който се стремим, защото за нас 4- процентната бариера не е нещо, което си го поставяме като цел, а ние си поставяме за цел много повече от 4%, за да може действително всичко това, което залагаме в нашата управленска програма и секторните политики да можем да генерираме съответните експертни решения, които да се обличат с политическа подкрепа и парламентарно мнозинство в българския парламент с една от най-големите парламентарни групи, които ще бъдат в следващия парламент“, каза Цветан Цветанов.

Той посочи, че след като приключат изборите, тогава вече ще започнат и съответните разговори с останалите политически формации, които ще бъдат парламентарно представени. „Към настоящия момент мога да кажа какви са основните ни цели за секторните политики и ако действително имаме припокриване с подобни платформи за управление на страната, ние бихме разговаряли, за да може действително да се получи това, което и обществото очаква, това, което очакват и българите живеещи в чужбина, а и това, което очакват и всички тези български граждани, които работят както в частния сектор, но така също и в държавния апарат“, заяви той. Цветанов каза, че най-неприемливи за разговор са ДПС, БСП и „също така ГЕРБ в този си профил, който в момента е изграден и участва активно в политическия живот на страната през последните 12 месеца“.

Как трябва, според него, да бъдат организирани едни избори, така че да бъдат честни и да бъдат признати от всички? На този въпрос Цветан Цветанов отговори така: С много повече наблюдатели и това, което трябва действително да се направи е да може действително чрез медиите за всички тези порочни практики, които някой ще се опита да реализира и в този изборен процес, е хубаво да бъде давана гласност, за да може хората действително да имат мотивацията, да имат повишена избирателна активност. Защото, когато имаме повишена избирателна активност, когато имаме този висок процент на избиратели, ще може действително да противодействаме и на тези порочни практики, които могат действително да опорочат изборния процес и да го направят нечестен. Аз съм убеден, че това, което трябва днес да алармираме е да преодолеем страха, защото това, което наблюдаваме в последните няколко седмици и месеци, определено има страх на хора, които искат да се присъединят или да подкрепят дадена политическа партия, извън управляващото статукво. Това, което искаме също така да отбележим е, че започнаха вече и да се демонстрира сила с евентуалните уволнения или свалянето от екран на определени представители, които са се присъединили към политическия проект като членове, но не са в ръководните органи. Давам за пример случая с Горан Благоев. Защото един човек, който през всичките тези години се е стремял действително да има авторитет БНТ с едно предаване “Вяра и общество” и това предаване вече да не бъде с водещ Горан Благоев, означава много ясно, че може би някой, по някакъв начин сигурно се притеснява от подобни авторитети, когато застават зад една политическа платформа, заяви още Цветанов. /БГНЕС

DW.COM