България, Общество

Цвета Брестничка: Да има и алтернативни грижи за деца, не само общински

Трябва да се насърчават и алтернативните форми за грижа на деца, не само общинските ясли и детски градини. Това каза за БГНЕС Цвета Брестничка от Асоциация „Родители“, която коментира изнесената вчера информация от зам.-социалния министър Зорница Русинова, че от 2020 г. държавата ще предоставя средства на бизнеса, за да разкрива детски кътове на работното място. Там служителите ще могат да оставят децата си за почасова грижа. Средствата се осигуряват от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и са в размер на 15 милиона лева.

Цвета Брестничка

„Това е добра идея на министерството. Отдавна смятаме, че трябва да се насърчават и алтернативните форми за грижа на деца, не само общинските ясли и детски градини. От една страна, защото в големите градове няма достатъчно места, от друга, защото родителите могат да изберат други форми, под които да се отглеждат децата им. Това че децата им могат да бъдат гледани там където те работят внася доста голямо спокойствие за родителите“, заяви тя и подчерта, че е необходимо много добре да се преценят всички условия, при които ще се отпускат тези средства, за да няма злоупотреби или некачествена грижа.

„Трябва да има критерии какво ще осигурява тази услуга. Имайки предвид, че детският кът ще се намира там където родителите работят е още една гаранция, че нещата ще се случват по качествен начин“, коментира тя и добави, че възможността детето да е на ръка разстояние ще внесе спокойствие у родителите, а няма да ги разконцентрира.

От думите на зам.-министър Русинова стана ясно още, че детегледачките, които ще работят в детските кътове трябва да бъдат наемани през бюрата по труда и тяхната заплата ще е 1200 лв. Според министерството по тази начин ще стимулират българи, живеещи в чужбина, да се върнат в родината.

„Заплатата за такъв вид работа е атрактивна. Важно е обаче какво ще се случва по време на тази грижа. Ранното детско развитие е най-важната част от живота на човека. Това което се инвестира като грижа, занимания, образование в тази възраст се изплаща многократно по-късно, така че има смисъл да се инвестира в това“, категорична е Брестничка.

Тя добави, че и в момента работодатели предлагат такава възможност, но те не са много чести. Според нея тази програма ще насърчи повече бизнесмени да се погрижат по този начин за работниците си като им предоставят възможност да се чувстват добре и да работят пълноценно.

На въпрос на БГНЕС как възприема лансираната неотдавна идея от главния архитект на София Здравко Здравков и кмета на града Йорданка Фандъкова в партерни помещения да се помещават детски градини, както и в новопостроени сгради да се изграждат градини.

„Всеки вариант за осигуряване на грижа за децата от ранна възраст е добър, стига да бъде премислен. Ако инвеститор има интерес да направи детска градина в сградата, която строи, това би било чудесно. Най-големият проблем в София и големите градове са местата, и част от този проблем е липсата на терени, където да се построят нови детски градини. Това се отнася най-вече за централните райони, където плътността на застрояване е много голяма“, заяви тя и добави, че държавата върви в правилна посока по отношение на търсенето на решение с недостига на места в яслите и детските градини./БГНЕС

DW.COM