България, Местни Избори 2019, Общество

ЦИК: 23.54% е избирателната активност в страната към 13.00 часа

23.54% е избирателната активност в страната към 13 часа, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на БГНЕС.

„Това означава, че са гласували 1 488 509 избиратели. За сравнение с 2015 г., избирателната активност е сравнително еднаква – 25.71%”, уточни Андреев.

Александър Андреев, говорител на ЦИК

От ЦИК отчитат, че най-висока е избирателната активност в Макреш, Видинско – 49.88%, а най-ниска е във Варна – 14.71%.

Към момента в ЦИК са постъпили 106 жалби и сигнали. „63 са жалбите във връзка с организацията на изборите, 18 са сигналите свързани с нарушения на избирателни права – предоставяне бюлетини”, добави говорителят на ЦИК.

Според Андреев са постъпили сигнали, свързани с предизборна агитация: „Определени сайтове пускат информация за кандидати. Предполага се, че това са серия от репортажи от предходни дни, които се качват към момента”, посочи още той. „Има и 4 искания от главния прокурор за сваляне на имунитети на кандидат-кметове и кандидати за общински съветници. Исканията са приети от ЦИК, която се произнесла с решение, според което е снет имунитета на тези кандидати. Органите на прокуратурите ще предприемат необходимите действия”, допълни Александър Андреев./БГНЕС

DW.COM