България, Политика

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група

Депутати от „БСП за България“ напускат парламентарната група на партията, стана ясно на извънреден брифинг в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Отцепилите се народни представители са общо шестима – бившият заместник-председател на парламента Валери Жаблянов, Красимир Янков, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев и Лало Кирилов.

Някои от тях ще прекратят и партийното си членство в БСП, стана ясно от думите на Красимир Янков, който подчерта, че заедно с колегите ще довършат мандатите си като независими народни представители.

Оставаме социалисти, каза още Янков. От своя страна колегата му Валери Жаблянов обяви, че ще запази членството си в столетницата.

„След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес, БСП придоби един завършен вид, моделиран от Корнелия Нинова през последните 4 години. Тя и обкръжението й наричат това реформиране и модернизация на партията. По наше определение това е пълно подчинение на БСП на еднолично управление, подсигурено и от новия състав на Националния съвет“, аргументира решението Красимир Янков.

Според него, висшият орган на БСП се е конструирал единствено от „два лични антуража“ – на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев. „Това, че Нинова не желае национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея има ярко доказателство с трите последни Пленума, саботирани по нейна команда. С това завърши един неуспешен мандат на Нинова, през който партията намалява с 30%“, смята депутатът.

Той допълни още, че тезите на Корнелия Нинова са били обслужвани медийно с ресурса на партията в телевизията на БСП и някои конкретни сайтове, където събеседници от т. нар. вътрешна опозиция не били канени за интервюта.

Петима от шестимата депутати напускат и партийните редици, а от своя страна Валери Жаблянов обяви, че ще запази членството си в левицата.

„Опитът БСП да бъде превърната в една авторитарна структура, движеща се на дясно, под благия поглед на българската и външна олигархия, за нас е истинската заплаха за демокрацията. Фундаментът на това политическо превъплъщение на БСП е системното унищожаване на парламентарния рефлекс и парламентарните ресурси на БСП през изминалите 4 години“, продължи на свой ред с критиките към ръководството Жаблянов.

Според напускащите депутати решението им има за цел да се противопостави на грешния път, по-който е тръгнала партията. /БГНЕС

DW.COM