България

10-хиляден Лозен без полиция

Настояваме да има полицейски участък. Лозен е село, в което живеят около 10 000 човека и само един квартален полицай, както е в момента, не върши абсолютно никаква работа. Това разказа пред БГНЕС Светослав Митрев, който е бивш кмет на с. Лозен и район Панчарево.

Кварталният полицай, който има в най-голямото село в България, по думите на бившия му кмет, в общия случай е пощальон – човек, който разнася призовки по домовете. Светослав Митрев заяви, че по този начин практически тук липсва полиция, която да оказва контрол през светлата част на денонощието за опазване на общинско имущество, за каране с несъобразена скорост, шофиране на непълнолетни и т. н.

От осмо районно управление СДВР изпращали редовно патрулки, разказа той, но добави, че в момента, в който ги забележат тези, които правят нарушение, се скриват. „Така че жителите на Лозен настояваме да има изразено полицейско присъствие в селото от полицаи, които да всяват респект на хората, и когато видят, че има човек, който е спрял на пешеходна пътека, например, да отидат и да го санкционират”, посочи Светослав Митрев. По думите му срещи между шефовете на 08 РУ СДВР и местната, и районна администрация е имало, но на този етап не са намерили решение.

Причината, която се посочва, за да не се случи това, е недостиг на кадри. „Така е структурирано полицейското управление, че има полицейски участък в Панчарево и по един-двама полицаи, които се намират на територията”, посочи Митрев. /БГНЕС

DW.COM