България, Политика

237 млн. лв. за по-високи заплати на медиците

Постоянна добавка към индивидуалните брутни възнаграждения на медицинските специалисти в размер на 237 млн. лв. За лекар – 600 лв. брутно месечно, за медицински сестри и специалисти по здравни грижи – 360 лв. на месец, а за санитари – 120 лв.

Тези нови параметри на проектобюджета на НЗОК за догодина потвърди здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Ангелов участва в съвместното заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по здравеопазване и по труда и социалната политика, на които депутатите одобриха на първо четене параметрите на парите за здраве за 2021 г. Увеличението на възнагражденията обаче ще бъде разписано между двете четения на законопроекта, тъй като бе разпоредено от премиера Бойко Борисов в началото на седмицата.

Задължения за работа по отношение на работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ и санкции при отказ от тяхното изпълнение, предвижда друга промяна в Законопроекта за бюджета на НЗОК за следващата година.

За разходи, свързани с лечението на COVID-19, касата ще може да получава и допълнителни средства. Вътре са разписани и промени в Закона за здравето, с които се предвижда областните управители да контролират противоепидемичните мерки на съответната област, като могат и да разпореждат нови мерки.

По време на съвместното заседание на трите комисии Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ отправи въпрос към здравния министър. „Тези постоянни добавки към лекарите и медицинските сестри как ще бъдат направени, като какво ще бъдат оформени?“ – настоя за отговор тя.

Григорова обърна внимание и на друг проблем – задължението, което някои работодатели налагат към работниците те да си правят PCR тест след карантина и преди завръщането си на работа.

„Това, което може да направи работникът е да иде в Инспекцията по труда и да каже, че работодателят не го допуска до работа. Това не е работещ вариант. Това означава, че отношенията между работник и работодател вече са унищожени, ще има административна принуда. Какво правим в този случай и ще бъдат ли осигурени PCR тестове в тези случи?“ – попита още тя. Отговор на въпроса обаче така и не бе даден.

„Нали не очаквате, че НЗОК ще плаща на който се сети или желае – той или негов близък, да си прави PCR тест?“ – репликира я председателят Менда Стоянова.

Парите за лекарства и за болнична помощ ще са с 10% повече през 2020 г., предвижда още проекта за бюджет на НЗОК за догодина. /БГНЕС

DW.COM