България, Общество

Нинова: Мегахолдингът за ВиК е паническо решение и не решава никакви проблеми

“Решението за създаването на мегахолдинга, който да обедини всички ВиК дружества, е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо. Тази структура ще обхване 50-60% от язовирите, които са с национално участие. Тоест, големи ВиК дружества остават извън него, а това не решава проблема”, съобщи пред Нова тв лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Този един милиард, който се отпуска за неговото финансиране – какви изчисления аргументират един милиард? Няма експертиза за какво ще отидат тези пари. Този милиард го няма предвиден в бюджета – откъде ще дойдат парите, ще има ли актуализация”, попита още Нинова.

400 язовира са пред криза, а над 100 са с неизяснен собственик, уточни още лидерът на БСП.

Вчера в СОС самите общински съветници се бяха събрали без нито един документ и без нито едно изчисление, и решиха да подават вода към Перник. Как, на базата на какво се взимат тези решения?, попита още Нинова.

Лидерът на БСП съобщи още, че утре в централата на партията са поканили всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са построили водните съоръжения и прилежащата им структура, за да търси експертно решение на кризата в Перник.
Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата на Перник не е само за града, а е системен и национален. “Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора”, коментира още Нинова.

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. “Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани”, коментира тя.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението. Целта на вота е да намерим смислен разговор за решаване на проблема. Вотът вече има своя смисъл. Вече дава резултат. Нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе”, каза лидерът на БСП./БГНЕС

DW.COM