COVID-19, България, Общество

7 заразени с коронавирус в Спешна помощ-София, изследват всичките 940 служители

Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ – София са заразени с коронавирус, съобщи на извънреден брифинг директорът й д-р Георги Гелев, предаде репортер на БГНЕС.

Първоначално положителна проба е дала една служителка. Веднага са изследвани нейните колеги от същата смяна – общо 103 души. Шестима от тях са дали също положителни проби за COVID-19.

Заразените са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри.

Заразата е виртуална и предполагаема, не конкретна, допълни Гелев. Очакват се потвърдителните резултати от тестовете. Други 4 служители са съмнителни и пробите им се очакват днес.

За едно дежурство адресите са между 250 и 270, за 24 часа това прави около 500 адреса. След като един екип посещава около 10-12 адреса няма как да се знае откъде е заразата.

Тя не е станала днес, а е станала в предходни дни, а днес са регистрирани оплакванията, допълни директорът.

В момента тече проучване – около 600 са били посетените адреси в тези две дежурства, в момента столичното РЗИ го обследва, и ще се свържат с хората. Ще установят колко от тях са със симптоми или с клинична картина на коронавирус.

От тези 103, само 7 не са на работа. Колежката, която в началото на март се е разболяла, и тези новооткрити 6 случая от петък. Вчера смяната беше на работа, и бяха 7 човека по-малко. Всички от тях са взаимозаменяеми, защото всеки може да работи на мястото на другия. На практика само два лекаря отсъстват.

940 човека работят в ЦСМП – София, който на практика обслужва и Софийска област.

Първата служителка е под карантина вкъщи, за нея е ясно, че е била в Австрия и се е завърнала без симптоматика. Минала е през термокамерите на летището, не е имала никакви оплаквания. Тогава Австрия не е била в заповедта за задължителна карантина. Ако не докаже РЗИ, че сме посетили адрес с коронавирус, най-вероятно тя се е заразила в чужбина.

Всички 600 посетени адреса трябва да бъдат обследвани, в една къща живеят много хора, и трябва да установим дали заразата е тръгнала от наш служител, или от посетен адрес.

Фактът, че днес имаме два случая, говори, че най-вероятно става въпрос за посещение на адрес.

На въпрос на БГНЕС с колко хора са били контактни заразените, стана ясно, че са контактували с всички в ЦСМП-София.

Непосредствено преди днешния брифинг се обадих на няколко фирми за бързи тестове за коронавируса, вече съм поръчал хиляда бързи теста, които ще дойдат утре, и всички работещи ще се изследваме с бързия тест. В момента разговарям с две болници – ВМА и СофияМед, в които да бъдат изследвани всички служители в Центъра, но с PCR тест, който е доста по-скъп, допълни Гелев. Тестовете са купени от бюджета на Центъра.

Всички, които дадат положителен резултат на бързия тест, ще минават и на PCR тест.

Д-р Гелев съобщи още, че като защитни облекла за медиците и служителите са поръчани 1200 еднократни гащеризони, 200 за многократна употреба, които ще са достатъчни за няколко дни, но не и за следващите месеци.

Заразените са в добро състояние, няма тежки случаи.

Гелев каза, че служителите в Бърза помощ още не са получили обещаните от държавата допълнителни 1000 лв. за медиците, които са на първа линия в борбата с коронавируса и посочи, че това още не се е случило, защото не е дошло време за изплащане на възнагражденията. Д-р Гелев увери, че няма да има човек, който да не получи обещаното допълнително възнаграждение и добави, че по инициатива на застрахователен брокер медиците, работещите в линейките получават допълнителна застраховка.
„730 човека са работили в линейка през март месец и те ще получат тази застраховка“, обясни шефът на ЦСМП.
Попитан дали доброволци се включват, д-р Гелев каза, че при тях няма с какво да помогнат, освен да държат дезифектанта, и препоръча те да насочат помощта си към болничните заведения.
Той коментира, че специализираната носилка не е удобна и практична при всеки случай, изисква обслужване от много хора и затова към момента тя не се използва. Директорът на Центъра уточни, че тя се използва само за интубирани пациенти и в настоящия момент няма нужда от нея.
Стана ясно още, че по време на пандемията медиците не полагат извънреден труд, но има възможност да дават доброволен допълнителен труд, който се заплаща.
“Сега имаме два екипа, които правят това. Ако има повече желаещи, тези екипи ще бъдат изцяло пращани на температурни състояния, съмнения за коронавирус или доказан коронавирус. Да има някаква диференциация”, подчерта той и добави, че деленето на случаи в бърза помощ не се допуска и посочи, че децата до 3 години се обслужват приоритетно./БГНЕС

DW.COM