България, Общество

78 ден на протеста: Изненада за ДПС

За 78-ми път се събраха недоволните граждани на антиправителствен протест в центъра на София, а исканията им остават все така непроменени – оставка на правителството на Борисов, на главния прокурор, служебен кабинет и честни избори, предаде репортер на БГНЕС.

 

ДПС искат оставка на всички, обаче държат на главния каскет на републиката, заяви адвокат Николай Хаджигенов. Знаем защо държат, защото Пеевски си го е избрал лично и най вече брани това, което те са си придобили.

Искаме върховенство на закона, разследване, справедлив съд, специално за каскети, добави Хаджигенов.

Приготвили сме за цялостното творчество на ДПС една изненада и днес посоката е централата на ДПС, а не Орлов мост, добави Хаджигенов.

След 21 ч. тази вечер протестиращите тръгнаха към централата на ДПС, скандирайки „Оставка“ и „Борисов – позор, оставка и затвор“. Десетина минути по-късно бяла и жълта боя, и яйца полетяха към сградата на ДПС.

 

След канонадата по сградата на движението, една част от протестиращите се разотиде, а друга се отправи към Орлов мост.

Днес отново България беше в полезрението на световните медии с два обширни материала на австрийската национална телевизия ORF и на „EU Observer”.

В материала на телевизия ORF се подчертава, че от месеци България е разтърсвана от протести. Участниците в тях настояват за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов. Отново и отново по време на протестите се стига до сериозни сблъсъци, при които има пострадали хора и арести, включително при протестите по случай Деня на българската независимост тази седмица. Управляващата от 2017 г. коалиция на Борисов иска да остане на власт с оглед на кризата с COVID. Наскоро Борисов отново отказа да подаде оставката на правителството си, аргументирайки се отново с коронавирусната криза. Той при всякакви случаи използва и инструментализира кризата като средство за политически натиск, подобно на „джокер”, твърдят опонентите му. Следващите редовни парламентарни избори са през март 2021 г. Протестиращите обвиняват Борисов в корупция и близост с олигарси. България е смятана за държавата в ЕС, в която корупцията е най-широко разпространена. Страната е сравнително бедна. Малко на брой олигарси контролират големи части от икономиката.

Борисов се опитва също да дискредитира протестиращите, като ги свързва с престъпници. „Мафията сега иска да свали правителството (…). Това ме кара да мисля, че не трябва да се подава оставка “, каза премиерът в средата на септември. Борисов се опитва също да дискредитира протестиращите, като ги свързва с престъпници. „Мафията сега иска да свали правителството (…). Това ме кара да мисля, че не трябва да се подава оставка “, каза премиерът в средата на септември.

„Хазартният бизнес, контрабандистите – всички те сега са на улицата срещу нас”, заяви той, имайки предвид хазартен бос, който се намира в Дубай и в София е обвинен в убийство и ръководене на престъпна група. Прокуратурата го обвинява, че ръководи и финансира протестите.

В другия материал на „EU Observer” пък се посочва, че след години състезание с Румъния, България официално е станала безспорен европейски шампион по корупция.

Това беше признато не от един, а от много различни международни институции и организации. Данните, като тези „Transparency International”, например, показват, че в Европейския съюз възприятието за корупцията в България е най-високо, пише още Блага Тавард в „EU Observer”. Протестиращите се чудят, къде са институциите на ЕС, които трябва да се борят за по-демократична Европа. Отговорът на международната общност се свежда до дипломатически отговор, в който се заявява, че САЩ или ЕС не могат да решават от името на България.

Тази позиция е малко изненадваща, тъй като спомените за широката международна подкрепа, получена при подобни протести през 2013 г., са все още пресни: Тогава френският посланик протестира заедно с демонстрантите срещу контрола на олигарсите в страната, финансирането от ЕС беше спряно, американският посланик отиде при окупиралите Софийския университет студенти и като цяло се стигна до изолиране на България от страна на международната общност.

Днес тези гласове остават безмълвни, докато ситуацията е в застой: Например, въпреки реалната липса на значителен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), надзорният механизъм все пак ще бъде премахнат. /БГНЕС

DW.COM