Страната

За втори пореден път главният прокурор на България не беше избран, а назначен

На 14 ноември при повторно гласуване беше практически назначен новият главен прокурор. Фаворитът на властта Иван Гешев е възпитаник на школата в Симеоново, а неговата звезда изгря с пълна сила след скандалния процес за КТБ.
Това се казва в позиция на “Възраждане” по повод избора на нов главен прокурор на републиката.
“Това се случва в резултат на действието или бездействието на статуквото, състоящо се от неясно защо наречено ляво и дясно. Жалко и възмутително е, че политическата картина в страната може да бъде характеризирана като властваща демагогия, водеща до липса на демократичност и създаваща чувство на безнадежност и обреченост в българския народ”, пише в документа.
“Предложеният ни сценарий с контрапротест в защита на Гешев хвърля силна сянка не само върху съдебната система, но и върху функционирането и зависимостите на държавното управление. Задкулисието, управляващо държавата ни, практически написа сюжета, режисира спектакъла от гласуването до театралната поддръжка на кандидата от съмнителни групи ,,вдъхновени граждани”, силно напомнящи на избирателите на ГЕРБ във Факултето и Столипиново. На всичкото отгоре фаворитът на властта Иван Гешев има наглостта да твърди, че срещу избора му имало политически натиск. Като в старата поговорка “крадецът вика дръжте крадеца” любимецът на Бойко Борисов е прав, но само наполовина – политически натиск има, но той е изцяло от ГЕРБ и ДПС в полза на неговото назначаване като главен прокурор”, смятат от “Възраждане”.
Всичко това поставя отново въпроса за нужда от нова конституция на България,  регламентираща по демократичен начин подчинеността на прокуратурата на суверена, мястото и ролята на президента на републиката и много други”, пише в края на декларацията на “Възраждане”. /БГНЕС

DW.COM