Лайфстайл, Шоубизнес

Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90 г.

Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст, съобщи неговата съпруга пред френска медия.

Той се появява също във филми и телевизионни сериали като „Екзорсистът“, „Флаш Гордън“ и „Игра на тронове“, както и „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.
Семейството му обяви “с разбито сърце и безкрайна тъга”, че актьорът, роден в Швеция, е починал в неделя.
Той беше номиниран два пъти за “Оскар” по време на кариерата си – включително за най-добър актьор през 1998 г. за „Пеле Завоевателят“.
Другата му номинация за Академия беше за най-добър поддържащ актьор за ролята му в 2011 г. „Ужасно силно и адски близо“.
Фон Сюдов направи 11 филма с Ингмар Бергман, включително „Седмият печат“, в който той отлично игра шах със Смъртта.
Актьорът също изигра Минг Безмилостния през 1980 г. във „Флаш Гордън“, появи се в „Злокобния остров“ на Мартин Скорсезе и игра ролята на злодея във филма за Джеймс Бонд, Ернст, през 1983 г. „Никога не казвай никога“.
Той продължи да играе през последните години от живота си – озвучи герой в „Семейство Симпсън“ през 2014 г. и се появи в три епизода на „Игра на тронове“ през 2016 г.
Режисьорът Едгар Райт изрази почитта си към актьора в Туитър: “Макс фон Сюдов, такова емблематично присъствие в киното в продължение на седем десетилетия, изглежда, че винаги е бил с нас. Той промени облика на международното кино с Бергман, игра Христос, бори се с дявола… Бог.”
Актьорът има двама синове от първата си съпруга Кристина Инга Брита Олин. През 1997 г. той се жени за Катрин Бреле в Прованс и става гражданин на Франция пет години по-късно, заради което трябваше да се откаже от шведското си гражданство. /БГНЕС и АФП

DW.COM