Лайфстайл, Шоубизнес

Ала Пугачова на 70: Изключителен творец в сърцата на милиони

Днес обичаната руска певица Ала Пугачова има юбилей – празнува своите 70 години. По този повод след два дни тя ще изнесе първия си самостоятелен концерт от 10 години. Фенове и медии обсъждат това събитие от няколко месеца. Вече почти половин век обществеността внимателно следи всяка стъпка на певицата. РИА Новости разкри причините за тази популярност.

Журналистите и феновете активно споделят подробности за това как се подготвя за юбилейния си концерт Ала Пугачова: нов имидж, особености на шоуто, списък с песни.

Билетите бяха разпродадени за няколко часа, въпреки че шоуто ще се състои в една от най-обемните концертни зали в Москва – Държавния Кремълски дворец.

Таблоидната преса, а и не само тя, буквално преследва „примадоната“ – така бе наречена известната певица от 90-те години на миналия век (през 1997 тя издава песен със същото име). И нищо чудно: Ала Пугачова винаги е била в центъра на общественото внимание.

Тя става известна в средата на 70-те – благодарение на хита “Арлекино”. Българският певец Емил Димитрова изпя същата песен на конкурс в България – но с руски текст и нов аранжимент. Успехът е зашеметяващ и дава началото на изключителна солова кариера.

По това време Ала вече работи на музикалната сцена десетина години: записи за радио, поява в детската програма „Будилник”, безброй турнета и концерти в провинциите.

Прочетете биографията й и ще останете изумени: турнета в Тюменска област, концертмайстор в цирково училище, солист на различни провинциални филхармонии и дори работа в оркестъра на Олег Лундстрем. Далечният север, Карелия, Далечният изток – това е географията на нейните изключителни турнета. Това е животът на истински артист с невероятна работоспособност.

В края на 70-те години Ала Пугачова се появява на филмовата сцена, която я прави известна и обичана от зрители от различни поколения. Излиза филмът “Жената, която пее”, в която Ала Борисовна играе главна роля, в много отношения – самата себе си.

За тази продукция модният дизайнер Вячеслав Зайцев създава за нея пелерината с качулка – любимия костюм на певицата. На фона на съветската естрада, съществуваща при строги правила, Пугачова изглежда почти рокер-бунтарка. В същото време, изненадващо, тя остава в рамките на официално позволената популярна музика.

Червеникава коса, прям поглед, необичайни дрехи и, разбира се, гласът – ярък, емоционален, с лек хрип. Но Ала Пугачова прави най-силно впечатление с енергията си, както е модно да се говори сега – с харизмата си, с неприкритата си страст.

През първата половина на 80-те години певицата създава песни, които и до сега звучат в почти всеки дом: “Старинен часовник”, “Завръщане”, “Без мен”.

С нея започва да се появява Реймънд Паулс. Винаги в строг костюм – образец на елегантност, с прекрасен музикален вкус и мъжествен чар. Със своето спокойствие и невъзмутимостта си, Паулс балансира лудата енергия на певицата на концертите. Именно него свързват с мегахита „Милиони алени рози“ (“Миллион алых роз”) по стихове на Андрей Вознесенски.

Алла Пугачева знае как да бъде непредсказуема – на сцената и в живота. Едно от най-добрите доказателства за това е участието й в култовия филм на Елдар Рязанов “Иронията на съдбата”, в който всички песни на главната героиня звучат в нейно изпълнение.

В средата на 80-те години сценичният образ на Пугачова се променя.

Роклята с качулка се заменя от рокерски тоалети, по-къси поли, а на сцената до певицата е младия музикант Владимир Кузмин.

Изглежда, че една от мисиите на жената Пугачова е да разбие стереотипите. Въпреки че тя и тук знае как да бъде различна: не само като емоционална жена, но и като грижовна майка и баба.

В галактиката на руските поп звезди на Ала Пугачова й е отредено кралско място: всяко нейно изпълнение, интервю, поява на екрана предизвиква огромен шум.

Тя все още работи много, а понякога просто импровизира за себе си и своите близки.

Тя има всичко: огромен списък с десетки хитове, голямо семейство и кръг от приятели, тълпа от искрени и верни фенове. Това при всички положения би било достатъчно. Но не: Ала Пугачова отново изненадва всички с нов имидж, разработва и подготвя грандиозно шоу. Това е най-отличителната й черта – любовта към работата й, в която тя гори през целия си живот.

Руският президент Владимир Путин поздрави примата за рождения й ден, отбелязвайки нейния талант и личен принос за развитието на руското музикално изкуство, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

“Талантът и необикновеният глас, яркият артистичен темперамент и работоспособност – те Ви издигат на върха на естрадния Олимп, носещи ви всенародна слава”, се казва в поздравителната телеграма.

В допълнение, Путин обърна внимание на участието на певицата в съдбата на други артисти, за които тя отваря пътя към голямата сцена. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
13°
broken clouds
humidity: 37%
wind: 5m/s ENE
H 12 • L 10
12°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
18°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM