Лайфстайл, Любопитно

Алберт Лиханов: Историята никога не се повтаря, но от нея може да се поучим

В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представен романът „Огледай се назад, или Хроника на забравеното време“ на руския писател акад. Алберт Лиханов, предаде репортер на БГНЕС. Книгата ни пренася в годините когато писателят е бил студент.

„Повествованието обхваща съвсем конкретен период от време от 1953 до 1958 г. Осем години са минали откакто е приключила Втората световна война. Много неща бяха възстановени, градовете бяха вдигнати от пепелта, но въпреки това ни оставаше много и сложна работа. Това засягаше държавата, а в същото време новите поколения растяхме, превръщахме се в юноши и не можехме да чакаме някой да направи всичко, а след това ние да царуваме. И въпреки, че бяхме все още деца се включвахме в отговорността на възрастните“, каза за БГНЕС руският писател и добави, че колкото и странно да звучи днес именно държавата е помогнала на хората в онези години, след смъртта на Сталин.

Той коментира, че макар да е 2019 г. младите хора, към които адресирал романа си, има много какво да научат от него. И макар историята никога да не се повтаря, то тя напомня за това което е било, което се е случило, а ние може да се поучим от нея, убеден е Лиханов.

„Струва ми се, че днес нещата ставата все по-тежки. Има много разхвърляни идеи, хората са разединени. Навремето нас ни обединяваха идеите, и ние растяхме и живеехме без да се страхуваме“, коментира носителят на българския орден „Св. Св. Кирил и Методий“.

За романа му чл. кор. Иван Гранитски каза, че той се отличава от останалите руски романи.

 

„Този роман има няколко качества. Той е съставен от 8 глави. Сюжетът се разгръща в рамките на 5 години – от детството към юношество. Уникалното в този роман е лежерното предаване на този трагичен драматичен период. Лиханов разказва за ужасите на времето, но без ярост и гняв. Това е т.нар. „леко дишане“, „леко писане“, а повествованието се разгръща плавно. В същото време се вижда и трагичността на периода“, обясни Гранитски.

Писателят и икономист Джордж-Марк Райнов, заяви, че тази книга показва как трябва да учиш.

„Тази книга за мен е изключителна. Аз съм само 10 години по-млад от Лиханов. Тази книга представлява една връзка, с това което съм със сега, за начина, по който съм съществувал. Целта на образованието не е да помниш написаното, а да се научиш как да учиш. Този роман има точно този ефект. Той помага да преосмисля един период, който е посочен в книгата, да преосмисля собственото си съществуване. Тази книга е важна за по-младото поколение, което не познава този период, защото това, което научава днес не е съвсем точно, тъй като е силно политизирано“, каза за „Огледай се назад“, Райнов.

Алберт Лиханов подари на Националната библиотека 10 тома със свои произведения.

Произведения на писателя са издадени в над 30 млн. екземпляра в СССР и Русия. Седем от произведенията му са екранизирани. Творбите му са преведени на повече от 30 езика.

Представянето на книгата му тази вечер беше уважено от бившият министър на културата Георги Йорданов, проф. Стоян Денев, акад. Антон Дончев, Гергина Тончева, акад. Петър Кендеров, представители на руското посолство у нас, общественици и граждани. /БГНЕС

София
13°
clear sky
humidity: 58%
wind: 3m/s SE
H 13 • L 11
23°
Tue
23°
Wed
22°
Thu
22°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM