Здраве, Лайфстайл

Белгийка се мисли за кокошка и кудкудяка около къщата си

Жена от Белгия се мислела за кокошка и била открита да кудкудяка в градина в близост до дома й от един от членовете на семейството й. Репортерите на „Дейли Мейл“ обръщат внимание на случая.

Според учените, подобен пристъп може да се случи на фона на психично разстройство, свързано с депресия. 54-годишната омъжена жена, чието име не е разкрито, никога преди не е злоупотребявала с наркотици или алкохол. Отбелязва се също, че преди инцидента тя е имала стабилна работа в аптека.

Брат й открил жената в градината пред къщата й да движи лакти и да кукурига като петел. След това мъжът я завел в болницата, където пациентката казала на лекарите, че смята, че е кокошка и описала нови усещания в краката си.

След като жената преминала през лечение и възвърнала съзнанието си, семейството й разказало за инцидента. Отбелязва се, че пациентката не помни почти нищо и се чувства неудобно от случилото се.

По-късно се оказало, че жената страдала от депресия поради смъртта на член на семейството. Тя успяла да се върне на работа само година след пристъпа.

Изследователи от KU Leuven твърдят, че много случаи на зоантропия, когато човек се мисли за животно, не са регистрирани. Те отбелязват, че е трудно пациентите да опишат мислите си в това състояние. В медицинската и историческата литература са регистрирани 56 случая на заболяването в периода от 1850 г. до 2012 г. Пациентите наричали себе си различни животни и насекоми: от куче до пчела. Подобни състояния са свързани с основни психиатрични разстройства като шизофрения, психотична депресия и биполярно разстройство, казват учените. /БГНЕС

DW.COM