COVID-19, Здраве, Лайфстайл

Бременните жени се заразяват по-често с коронавирус

Новата коронавирусна инфекция е много по-често срещана при бременни жени, отколкото сред общата част от населението, сочат изводите на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, която отговаря за медицинско обслужване на бременни жени, родилки и новородени с COVID-19.


„Вече беше доказано, че честотата на COVID-19 при бременни жени е значително по-висока, отколкото при масовата част от популацията“, се казва в заключението на експерти и медици.
„Като цяло при бременни жени клиничните характеристики на COVID-19 са подобни на хода на заболяването при всички останали, често се наблюдава асимптомно преболедуване”, отбелязва документът.
„Групата с най-висок риск от развитие на тежки форми на COVID-19 са бременни жени над 35 години, с наднормено тегло (ИТМ 25-29 кг / м2), затлъстяване (ИТМ 30 кг / м2 или повече), захарен диабет и хронична артериална хипертония преди бременността”, сочат препоръките в документа.
Допълнителен фактор за повишен риск от заразяване с COVID-19 е работата в здравеопазването или други социални професии. /БГНЕС и ТАСС

DW.COM