Лайфстайл, Любопитно

Ева – цветето в „Градината на тревата“ на Павел Койчев

Най-новата експозиция на скулптора Павел Койчев „Градината на тревата“ беше открита в галерия „Райко Алексиев“ в София, предаде репортер на БГНЕС.

Творчеството на Павел Койчев не е на парче, а един сложен творчески процес, продължаващ десетилетия. Днешната експозиция е завръщане към изразния език на творчеството му от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато той създава първите си шедьоври. „Днешната изложба има връзка с началото на пътя ми. Тя може да бъде разглеждана като завършване на един пластичен цикъл“, сподели Койчев.

Композицията представлява гигантските фигури на Адам и Ева, които са високи около 8 метра и са сглобени от стиропор. За съжаление, те няма да бъдат изложени на открито, както някои други произведения на автора.

На въпрос на БГНЕС кое е цветето в „Градината на тревата“, скулпторът отговори: „Ева“.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност „Скулптура“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ в София. През 1982 г. организира първата си самостоятелна изложба. От 1984 г. се включва във всички по-важни национални изложби, организирани в страната и чужбина. През 1999 г. участва в изложението „Световни художници на хилядолетието“ в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 г. е един от тримата художници, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев има множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на галерии в страната и частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др. /БГНЕС

София
8°
broken clouds
humidity: 76%
wind: 3m/s W
H 7 • L 7
18°
Sat
22°
Sun
25°
Mon
24°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM