Здраве, Лайфстайл

Зъболекари искат своя Камара и демонополизиране на НЗОК

Много от проблемите на стоматологичното съсловие ще се решат, ако има демонополизиране на Здравната каса. Това коментира за БГНЕС председателят на Съюза на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

През последните 30 години работим на познатия принцип „ние ги лъжем, че работим – те ни лъжат, че ни плащат. Решението за по-добра услуга се вижда в Германия, където има 155 каси и пациентите имат право на избор“, смята лекарят и посочва друг парадоксален случай – страната е с най-много зъболекари в ЕС на глава от населението – 10 000, а услугата е на ниско ниво.

„Няма ли конкуренция, не може да има добър здравен продукт. Реформата не може да се прави със семинари като миналата година, който организира здравният министър в НДК, а и не бяхме поканени, защото не сме удобни. Системата има нужда от рестарт, а не от приказки“.

Сдружението не критикува голословно. Изпратени са предложения до здравния министър, с които смятат, че ще се подобри секторът. Едно от тях е учредяване на Камара на зъболекарите.

На пресконференцията присъства и д-р Хрисима Начева, която е избрана за зъболекар на 2018 година. Според нея зъболечението в страната не е скъпо, а доходите на българите са ниски. За сравнение беше посочено, че коронка от металокерамика в България е 10 пъти по-евтина в сравнение със САЩ. /БГНЕС

Bolshoi_teather

избор на редактора

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура. Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди.
София
3°
clear sky
humidity: 74%
wind: 1m/s SE
H 12 • L 11
15°
Sun
17°
Mon
12°
Tue
9°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM