Лайфстайл, Шоубизнес

Интересни факти за филма “Зеленият път”

Стивън Кинг е автор на историите, които са в основата на два филма, които вече десетилетия са любими на киноманите, защото са оригинални и в същото време универсални: „Зеленият път” и „Изкуплението Шоушенк”. И двата филма са заснети от един и същ режисьор – Франк Дарабонт.

Ето няколко интересни факти около създаването на шедьовъра „Зеленият път”.

Джон Траволта, Майкъл Кийтън и Майкъл Дъглас са първоначално поканени за кастинга за ролята на главния надзирател и главен герой във филма. В крайна сметка бил избран Том Ханкс, който не могъл да откаже на режисьора втори път. Той е бил поканен от Дарабонт и в първия му проект – „Изкуплението Шоушенк”, но бил вече ангажиран за участие в друг шедьовър, обичан от милиони зрители – „Форест Гъмп” през 1994 г.

Първоначално беше планирано Том Ханкс да играе своя герой в напреднала възраст. Гримът се сторил на снимачния екип несполучлив. Франк Дарабонт споделя по-късно, че заснемането на „Зеленият път” е било истинско удоволствие. Той е копродуцент на филма и лесно можел да заснеме филма, с пълна творческа свобода.

Трудно е да си представим, че ролята на Джон Кофи може да е била дадена на някой друг, освен на Майкъл Кларк Дънкан. Продуцентите дълго време търсели актьор за тази роля и обмисляли кандидатурата на баскетболиста Шакил О’Нийл. Но Брус Уилис им предложил Дънкан, с когото се сприятелява след снимките на „Армагедон“ през 1998. В действителност Майкъл Кларк Дънкан не е такъв гигант – той е със същия ръст като Дейвид Морс (в ролята на надзирателя Брут Хауъл).

Американска градска легенда гласи, че веднъж млада жена се приближила до Стивън Кинг и му казала: “Извинете, но не харесвам вашите мрачни и ужасни истории. По-добре напишете нещо вдъхновяващо като „Изкуплението Шоушенк” или „Зеленият път”. Изненаданият писател възкликнал в отговор: „Госпожице, всъщност тъкмо аз съм авторът на сценариите на тези филми!”./БГНЕС, РИА Новости

DW.COM