Лайфстайл, Любопитно

Карантината може да носи и… злато

Когато карантината току-що била обявена във Франция, родителите на две момчета, 60-годишен бизнесмен и съпругата му, решават да напуснат Париж и да отидат в своята вила в провинцията, разположена югозападно от столицата в малкия стар град Вендом.

В градината на фамилния имот братята, които все още не са навършили 10 години, поискали разрешение да построят колиба от клони, дъски и стари чаршафи.

Баща им казал, че могат да ги вземат от стаята на покойната си баба.

Когато момчетата вадят чаршафите от килера, два много тежки предмета изпадат от тях.

„Но те не им обърнали много внимание и ги върнали обратно“, каза местният търговец Филип Руяк в интервю за френския канал BFMTV.

Въпреки това момчетата казали на баща си за тази находка.

„Той ги помолил да отидат и да донесат тези вещи, като отначало решили, че са държачи на ножове, които принадлежат на баба им“, обяснява Рояк.

Главата на семейството се свързал с местната аукционна къща, за да се увери в това и изпрати на експерти няколко снимки.

Оказало се, че изобщо не са стойки за нож, а два златни слитъка с тегло 1 кг всеки.

Поставили на търг двете кюлчета на сайта на тази аукционна къща на приблизителна цена 40 хиляди евро на бройка.

Както се оказва, бабата на момчетата се сдобила с кюлчетата през 1967 г., за което има доказателства, потвърждаващи законността на покупката.

Но добрата новина за това френско семейство не свърши дотук, тъй като цените на златото непрекъснато нарастват поради пандемията.

“Решихме да изчакаме, докато златото повиши още цената. Те могат да донесат поне 100 хиляди евро”, смята експертът търговец.

Междувременно момчетата поискали баща им да им обещае, , че и те ще получат нещо за находката си.

“Казаха на баща си: искаме да имаме басейн”, казва Руяк./БГНЕС

DW.COM