COVID-19, Здраве, Лайфстайл

Кунчев: COVID-19 удря там, където не се спазват правилата

Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Имаме сериозно повишаване на заболяемостта, съответно повече хора в болниците и повече смъртни случаи. Това заяви пред Нова телевизия доц. Ангел Кунчев.

Дали когато вирусът е в много организми става по-дружелюбен, дай боже да е така, но за да сме сигурни, трябва да имаме повече научни данни. Сега при този брой заразени процентът на влизащи в болница е малко по-малък, отбеляза Кунчев.

Той подчерта, че разбира се, ако заболяемостта заплашително расте, са отворени за връщане на най-сериозните мерки. Но много се надяваме това да не стане. Има някаква търпимост на обществото, дори и насилствено да се наложат мерки, това е толкова неприемливо от обществото, затова ние търсим баланса, добави Кунчев. Ако медицински трябва да се вземат мерки, да, ние ще ги препоръчаме.

Всички възможни мерки са на масата, в зависимост от развитието на ситуацията ще се вземат решения. Ние продължаваме да се чудим как точно се разпространява коронавирусът, посочи Кунчев.

Чудим се как в едно семейство има болен, който не заразява близките си, а един пастор заразява десетки. Има значение кого засяга коронавирусът – медицински лица ли, млади хора ли, имат ли нужда тези хора от влизане в болница или не, каза още Кунчев.

Да, бях в Гърция и видях – там много по-стриктно спазват правилата, защото искат туристически живот и защото глобата за сервитьор без шлем е 5 хиляди евро, заяви Кунчев.

Есента никой не знае за какво да се подготвим. Ако имаме по 200 случая всеки ден в продължение на седмица, тогава значи, че имаме вече масово разпространение, уточни още доцентът. /БГНЕС

DW.COM