Здраве, Лайфстайл

Над 4200 души годишно чуват диагнозата рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб. Над 90% от случаите се дължат на тютюнопушене. В България, според данни на Световната здравна организация, пушачите са близо 40% от населението.

На снимката: Проф. Димитър Костадинов

Годишно над 4200 души у нас чуват тежката диагноза. От тях 3260 са мъже. Страшната статистика бе съобщена по време на пресконференция, свързана с провеждането на информационната кампания „Поеми си дъх –за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб”, предаде репортер на БГНЕС.

Повечето хора чуват диагнозата късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадии, което възпрепятства възможностите за лечение. Симптоматиката е нехарактерна. С цел навременна диагноза трябва да се търси помощ от специалист при неспираща кашлица.

Проф. Димитър Костадинов от Катедра белодробни болести в университетската болница „Св. София” коментира за БГНЕС, че пациентите не са свикнали да ходят на контролни прегледи за заболяване на симптоми от страна на белия дроб, за да бъдат диагностицирани рано. „Всички пациенти идват в едно състояние, при което над 80% са в много напреднал стадии и ние само го маркираме и не можем да му помогнем с никаква терапия“, констатира медикът.

Според него при навременно улавяне на болестта на 800 души може да бъде подобрен качеството на живота. /БГНЕС

DW.COM