Лайфстайл, Любопитно

Пандата Бей Бей казва сбогом на САЩ, лети за Китай

Гигантската панда Бей Бей заминава тази седмица от Националния зоопарк Смитсониън за Китай – и пътува със стил, съобщи Си Ен Ен.

Сякаш летенето в собствения му частен самолет Boeing 777F, наречен Panda Express, не е достатъчно, отговорните за уюта му ще го хранят с любимите му лакомства по време на пътуването. А зоопаркът иска препоръки за песни за касета, която да озвучава интериора на самолета през дългото пътуване.

Бей Бей е роден в зоопарка през 2015 г., а споразумение с Китай предвижда, че всички бебета, родени в зоологическата градина, трябва да се преместят в Китай на 4-годишна възраст. Той напуска този вторник и сбогуването с него е впечатляващо.

Зоологическата градина провежда събития от понеделник, за да отбележи напускането му, а фенове от цялата страна се стичат там, за да се сбогуват този уикенд, предаде Си Ен Ен. А зоопаркът споделя видео на най-запомнящите се моменти от престоя на Бей Бей.

“Бей Бей е част от нашето семейство”, каза Стив Монфорт, директор на зоопарка. „Нашият екип се е грижил за него, учил се е от него и заедно с милиони ни харесваше да го гледаме как расте“.

FedEx е сложил гигантски табели на панда на самолета, само за возенето на Бей Бей. Той ще бъде единственият “товар” в директния полет, написа FedEx в Туитър – без да броим 66-те килограма бамбук, закуски и вода.

Дори времето за пътуване е удобно за него. Неговите гледачи изчакаха, докато отминат горещините на лятото, за да може да бъде по-удобно при полета на дълги разстояния, заявиха от зоологическата градина.

Споразумението между Националния зоопарк и Китай е част от програма за опазване, предназначена да спаси гигантската панда, посочена като “застрашена от изчезване” в природата от Международния съюз за опазване на природата. Сега на свобода има около 1800 от тях, съобщи зоологическата градина. /БГНЕС

DW.COM