Лайфстайл, Любопитно

Патици във Франция на съд за шумно квакане

По-малко от два месеца след като собственикът на френски петел се изправи пред съда заради кукуригането на птицата, собственикът на ято гъски и патици е на подсъдимата скандала заради …квакане.

Последният случай, изнервящ френската провинция, е с жена, отглеждаща около 50 патици и гъски в задната си градина в югозападния регион Ландес – бастион за отглеждане на патици – срещу новите си съседи.

Доминик Дюто, която е на 67 години, живее извън град Сустон, на около 60 километра северно от атлантическия курорт Биариц.

Тя каза пред АФП, че разправиите започнали преди малко повече от година, когато нови съседи се нанасят в къща от другата страна на пътя.

С предишните собственици тя твърди: „Никога не съм имал проблем“.

“И тогава той (съпругът на двойката ищец) пристигна и се оказа, че домашните ми птици го притесняват”, каза тя раздразнено.

Случаят е едно от няколкото странни дела за френската Темида като: атака срещу правото на църквата да бият камбаните, на кравите да мучат или магарета да реват из селска Франция.

Талисманът на тази битка между градска и селска Франция е петел на име Мавриций, чието ранно утринно кукуригане подразни съседите му на остров Олерон, което изправи собственика му пред съд. Съдът в град в западна Франция трябва да вземе решение по случая в четвъртък. /БГНЕС

DW.COM