Лайфстайл, Любопитно

Под Големия сфинкс в Египет има нещо скрито, твърди историк

Под Големия сфинкс в Египет има нещо скрито, а древен предмет, премахнат от него през XIX век, може да помогне за разрешаването на тази загадка, твърди известен историк.

Мат Сибсън, историк и човекът, който стои зад YouTube канала „Древни архитекти“, обяви изненадващото откритие, което може би намеква за древна мистерия, свързана с един от най-известните паметници на Древен Египет – Големият сфинкс в Гиза.

Както обяснява Сибсън, пред Сфинкса първоначално е имало три стели /древни каменни плочи/: Стелата-мечта, построена от цар Тумосе между 1479 г. пр.Хр. и 1425 г.пр.Хр., която все още е на мястото си; и още две стели, създадени от Рамзес Велики два века по-късно. Те са били отнесени в Лувъра в Париж през XIX век и оттогава за тях почти не се говори.

След като намерил изображение на една от двете липсващи стели в книга, написана от изследователя Хауърд Вийс през 1837 година, Сибсън направил изненадващо откритие.

„На върха на платформата има Сфинкс, а до него Рамзес Велики, който му подава жертвоприношение. Сфинксът стои на върха на онова, което прилича на врата. На Стелата на мечтите също има и врата под Сфинкса“, заявява Сибсън пред Daily Star.

Историкът също отбелязва, че в книгата си Хауърд твърди, че е била намерена врата под сфинкса, което вероятно означава, че под него има кухина“. Ученият добавя обаче, че книгата показва само една от стелите в детайли. /БГНЕС

Bolshoi_teather

избор на редактора

Изящният Алхамбра в Гранада е най-посещаваното туристическо място днес в Испания. Дворецът се простира под заснежените върхове на Сиера Невада и е съвършен образец на мюсюлманската култура. Алхамбра, испанците го наричат Аламбра, е задължителна и препоръчително първa спирка на пътуването и опознаването на Андалусия. Всеки ден туристите в Гранада са хиляди.
София
3°
clear sky
humidity: 74%
wind: 1m/s SE
H 12 • L 11
15°
Sun
17°
Mon
12°
Tue
9°
Wed
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM