Лайфстайл, Любопитно

Продуценти, текстописци и артисти се качват на Боровец да пишат песни

Властелини на корейския поп, продуценти на Кайли Миноуг и български автори се събират в Боровец за първия межународен творчески лагер за писане на песни.

До 19 май на Боровец се провежда Sofia Songwriting Camp

Български автори създават хит за корейския пазар – шансът това изречение да излезе от сферата на научната фантастика и да се превърне в реалност се нарича Sofia Songwriting Camp.

Първият у нас международен творчески лагер за писане на песни вече започна, благодарение на „Вирджиния Рекърдс“ и в него участват 16 топ композитори, текстописци, бийтмейкъри и музикални продуценти от 4 европейски държави, които до 19 май ще живеят в планината с 9 от най-ярките български изпълнители, между които Pavell & Venci Venc’, DARA и Михаела Маринова.

Сред участниците в Sofia Songwriting Camp е Cazzi Opeia – шведската прелест, за която челните позиции в К-поп чартовете са постоянна величина. С помощта на музикален център „Икономов“ финландските къщички на хотел „Ястребец“ се превървъщат в мобилни студия, а в тях родните автори ще кръстосват потенциала си с творци като Крис Янг – основно перо в екипите на Кайли Миноуг, Лайнъл Ричи и Род Стюърд. В магичната атмосфера на планината своето ноу хау ще сподели и британецът Jungleboi (Найт Масуку), работил върху песните на Риана и Уил Ай Ем.

Едно от най-важните неща в нашия бизнес е песента. Този лагер е начало за българските автори да започнат активно да се колаборират с чужди и по-опитни творци, за да вдигнем нивото на репертоара у нас, да имаме българско участие в авторството на международни хитове, да създадем конвертируеми парчета за собствените си артисти, така че да имат шанс за успех извън пределите на България“, заяви Саня Армутлиева, управляващ директор на „Вирджиния  Рекърдс“.

Съорганизатор на мащабното събитие е Робин Йенсен, един от най-изявените мениджъри в музикалния издателски бизнес (Ekko Music Rights Europe) и създател на някои от най-успешните екипи и творчески срещи за писане на музика в Европа.

Мисията ми е да обучавам творците как да печелят от таланта си, играейки в отбор с хора от всички точки на света.  Имах мечта да създам мрежа от лагери за писане на песни в Европа. Саня, ти също си част от тази мечта“, сподели Робин.

Пресконференцията за старта на Sofia Songwriting Camp съвпадна с рождения ден на „Вирджиния Рекърдс“, която вече 27 години се старае да “вдига левела” на българската музика. /БГНЕС

София
17°
clear sky
humidity: 77%
wind: 2m/s WNW
H 23 • L 23
29°
Sat
28°
Sun
28°
Mon
27°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM