Лайфстайл, Шоубизнес

Режисьорът Петър Денчев номиниран за Наградата „Стоян Камбарев“

Режисьорът Петър Денчев номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2019. Официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2019 ще се състои за десети пореден път на 17-ти април в балната зала на Централния Военен клуб в столицата.

Конкуренцията за най-чакания и престижен приз за млади творци в България е огромна, защото Фондация на името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, не раздава само статуетки и чекове, а дава сериозна подкрепа на всеки един от номинираните за реализацията на конкретни проекти в избраната от тях сфера на изкуството.

Сред петимата номинирани тази година е театралният режисьор Петър Денчев.

Забелязан е от журто за постановките му „Телефонът на мъртвеца“ и „Едноокият цар“ в ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна. Заради изострената му философска и екзистенциална чувствителност, за откривателския подход към драматургията, която ангажира с важни обществени теми, за синтетичния подход и неочаквани перспективи в режисурата и за изграждането на нестандартни релефи на сценичния разказ и пространство.

Петър Денчев завършва режисура за драматичен театър през 2010 г. при проф. Здравко Митков, a след това и магистърска програма „Театрално изкуство“ през 2017 г. Работи в театрите в Пазарджик, Русе, Варна, Стара Загора, Ямбол, както и на сцените на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Народен театър „Иван Вазов“. Много от неговите спектакли са били номинирани за национални и местни награди и са гостували на театрални фестивали и форуми в България, Сърбия, Косово, Черна гора и Румъния.

Петър Денчев e aвтор и на три романа – „Тъй, както мъж целува жена, която обича“ (награда „Развитие“ за нов български роман – 2007 г.), „Тихото слънце“ (2012 г.) и „Малкият бог на земетръса“ (2019 г.) и на един сборник с разкази „Истории в минало време“ (2011 г.). Има множество публикации в печата, негови текстове са превеждани на 7 езика за антологии и сборници.

Оригинален, с различен и иновативен поглед, Петър Денчев е безспорният избор на членовете на Фондацията за режисьор тази година.

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2019 са актьорът Димитър Николов, художникът и визуален артист Деница Боева, операторът Теодор Фичев и 15 годишната перкусионистка Сара Чакърова. Всеки един от тях ще получи специална награда, свързана с осъществяването на негов проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 17-ти април с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3000 лв.

Тази година, за първи път се учредява и специална награда, с която Фондацията предизвиква всички млади филммейкъри – нова Награда за кино 355! Международно жури ще селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо, чрез интерактивно гласуване по време на Церемонията на 17-ти април и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио.

„Стоян Камбарев” и първата Награда за кино 355 се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. /БГНЕС

DW.COM