Лайфстайл, Любопитно

„Романът на Яворов” разнищва всички хипотези за смъртта на Лора Каравелова

След повече от 30 години отсъствие от книжния пазар, „Романът на Яворов” беше преиздаден от издателство „Колибри” и представен от проф. Милена Кирова, писателката Катя Зографова и литературния критик проф. Михаил Неделчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Тази книга разнищва загадката около всички хипотези за смъртта на Лора Каравелова в една ноемврийска нощ на 1913 г. Тогава между двамата съпрузи се случва нещо необичайно, което завършва със смъртта й”, заяви за БГНЕС директорът на отдел „Комуникации” в издателството Кремена Димитрова.

На страниците на книгата, съвременникът на Яворов, Кремена разглежда двете хипотези, свързани със смъртта на Лора – едната, че Яворов я е убил, а другата, че тя се е самоубила.

„Този роман разказва историята от гледната точка на Михаил Кремен, който е бил приближен на Яворов. Те са били много близки. Самият Кремен има писателски талант и кариера, но уви не е толкова популярен колкото Яворов. Това не е точно художествен роман. Това е изследване на последните дни от живота му, изследване на хипотезите около този криминален случай плюс опит за характерологичен портрет от страна на самия Михаил Кремен. Затова може да му вярваме в някаква степен”, каза още Димитрова и поясни, че този роман показва гледната точка на един писател към живота и смъртта на друг писател.

Кремен обаче не разплита мистиката около гибелта на Лора, а оставя историята с отворен край.

„Романът на Яворов” е роман за една епоха, роман за нейния начин на мислене, роман, който ни връща във вече носталгичната атмосфера на едно изгубено време, което обаче е примамливо със своя драматизъм, със своите романи, че може да бъде прочетено с удоволствие от всеки съвременен читател”, твърди проф. Милена Кирова, която е автор на предговора към това издание. /БГНЕС

София
12°
scattered clouds
humidity: 100%
wind: 2m/s E
H 13 • L 12
23°
Fri
23°
Sat
24°
Sun
21°
Mon
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM

избор на редактора

14-метрова метална арка от велосипеди, дело на художника Ксавие Минер, се издига в историческия център на Брюксел. Произведението на изкуството е в чест на 106-то издание на колоездачната обиколка на Франция, която ще стартира на 6 юли от Брюксел