Лайфстайл, Любопитно

„Романът на Яворов” разнищва всички хипотези за смъртта на Лора Каравелова

След повече от 30 години отсъствие от книжния пазар, „Романът на Яворов” беше преиздаден от издателство „Колибри” и представен от проф. Милена Кирова, писателката Катя Зографова и литературния критик проф. Михаил Неделчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Тази книга разнищва загадката около всички хипотези за смъртта на Лора Каравелова в една ноемврийска нощ на 1913 г. Тогава между двамата съпрузи се случва нещо необичайно, което завършва със смъртта й”, заяви за БГНЕС директорът на отдел „Комуникации” в издателството Кремена Димитрова.

На страниците на книгата, съвременникът на Яворов, Кремена разглежда двете хипотези, свързани със смъртта на Лора – едната, че Яворов я е убил, а другата, че тя се е самоубила.

„Този роман разказва историята от гледната точка на Михаил Кремен, който е бил приближен на Яворов. Те са били много близки. Самият Кремен има писателски талант и кариера, но уви не е толкова популярен колкото Яворов. Това не е точно художествен роман. Това е изследване на последните дни от живота му, изследване на хипотезите около този криминален случай плюс опит за характерологичен портрет от страна на самия Михаил Кремен. Затова може да му вярваме в някаква степен”, каза още Димитрова и поясни, че този роман показва гледната точка на един писател към живота и смъртта на друг писател.

Кремен обаче не разплита мистиката около гибелта на Лора, а оставя историята с отворен край.

„Романът на Яворов” е роман за една епоха, роман за нейния начин на мислене, роман, който ни връща във вече носталгичната атмосфера на едно изгубено време, което обаче е примамливо със своя драматизъм, със своите романи, че може да бъде прочетено с удоволствие от всеки съвременен читател”, твърди проф. Милена Кирова, която е автор на предговора към това издание. /БГНЕС

избор на редактора

Франция ще покани архитекти от целия свят да предложат дизайни за копие на катедралата „Нотр Дам”, тъй като старото беше унищожено по време на ужасяващия пожар.
София
4°
few clouds
humidity: 75%
wind: 2m/s NNW
H 3 • L 2
11°
Sat
13°
Sun
16°
Mon
16°
Tue
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM