Лайфстайл, Шоубизнес

Сюзън Сарандън подкрепи евтаназията на смъртно болни

Сюзън Сарандън изрази подкрепата си за евтаназията, след като изигра ролята на неизлечимо болна жена.

В новия си филм „Blackbird“ Сарандън играе майка на име Лили, която събира семейството си, за да им сподели желанието си да умре.
“Това е индивидуален избор”, каза актрисата пред репортери на филмовия фестивал в Торонто.
„Всеки има право да вземе това решение, без членовете на семейството му да бъдат обвинени в убийство. Трябва да можете да бъдете заобиколени от тези хора”, каза Сарандън.
Осем щата в САЩ са легализирали медицинското самоубийство, като щата Мейн вероятно ще последва този пример, като приеме нов закон по-късно тази година.
Въпросът е спорен, но сега се обсъжда по-открито в светлината на променящата се демография на страната.
“Сега има толкова много деца на т. нар. „бейби бум”. Това е нещо, което се обсъжда повече в Съединените щати”, каза Сарандън.
Терминът “бейби бум” се отнася до поколението, родено между края на Втората световна война и средата на 60-те години. Понастоящем те представляват близо 20% от населението на САЩ.
Това поколение сега достига пенсионна възраст и затова много от тях изпитват здравословни проблеми, които често идват с остаряването.
“Това не е просто да сложиш край на живота си, а да успееш да прекратиш живота си с достойнство и без болка. И мисля, че всеки, който е имал член на семейството, който наистина е пострадал, е много заинтересован и би трябвало да има този избор”, каза актрисата в Торонто.
Тя добави: “Фактът е, че ако сте богат, винаги ще имате достъп до неща, които са дискусионни, например абортите. Ако сте богат, вашият лекар ще увеличи дозата ви морфин или каквото и да е, за да не страдате. Не е нещо ново”.
Във филма героинята на Сарандън – Лили, страда от ALS (амиотрофична латерална склероза), която е прогресивна дегенерация на нервните клетки, които контролират мускулните движения. Около 80% от диагностицираните с това заболяване умират в рамките на две до пет години.
Но въпреки симпатиите си към онези, които решат да сложат край на живота си в подобна позиция, Сарандън каза, че това не е избор, който тя ще направи, ако тя самата е неизлечимо болна.
Филмът е заснет във Великобритания, към която Сарандън се привързва към края на снимките. “Бяхме на най-необикновеното място в Англия. Никога преди не съм работила в [английската] провинция и това беше прекрасно”, каза тя.
“Беше великолепно. Кучето ми беше толкова тъжно да напусне … опознахме английската провинция, живеенето в кръчмата, животът в катедралата”, сподели звездата, която би се радвала да получи „Оскар” за новия си филм. /БГНЕС

DW.COM