Лайфстайл, Любопитно

Триптих на Бейкън продаден за 84,6 млн. долара

Триптих от Франсис Бейкън донесе 84,6 милиона долара на аукцион на „Сотбис“, проведен без публика и предаван на живо за участниците в целия свят.

Творбата на британския художник, вдъхновена от „Орестия“ на гръцкия драматург Есхил, е един от 28 мащабни триптиха – картина в три части – създадени от Бейкън между 1962 и 1991 година.

Преди това е принадлежал на норвежки колекционер на изкуства и е имал приблизителна стойност от 60 до 80 милиона долара.

Пролетните аукциони на „Сотбис“ обикновено генерират милиарди долари, но с тежко засегнатия от COVID-19 Ню Йорк, аукционната къща обяви миналия месец, че вместо това ще направи серия от търгове онлайн от Лондон.

Описвайки събитието като „историческа вечер“, председателят на „Сотбис“ Европа Оливър Баркър представи търга, първият по своята величина, който се проведе без публика.

Ожесточената битка в наддаването се разрази за около 10 минути между един потенциален купувач, който пускаше оферти онлайн от Китай, и друг – който спечели, но избра да остане анонимен – отправящ насрещни оферти по телефона на специалист от „Сотбис“ в Ню Йорк.

Друг триптих на Бейкън, „Три изследвания на Лусиан Фройд“, продаден през 2013 г. за 142,4 милиона долара в „Кристис“ в Ню Йорк, го прави една от 10-те най-скъпи картини, продадени някога на търг. /БГНЕС

DW.COM