Любопитно

Салвини: Да си върнем Мона Лиза. Майтапя се.

 

Италианският вицепремиер Матео Салвини първо каза, че иска картината Мона Лиза на Леонардо да Винчи да се върне от Франция в Италия, но после уточни, че се майтапи.

Мона Лиза, най-известната картина в света, трябва да бъде върната от Франция в Италия, каза италианският вицепремиер Матео Салвини, след което уточни, че се майтапи.

Неговите думи идват в момент, когато френско-италианските отношения не са в добро положение след поредица от разправии за нелегалната имиграция, вътрешната политика и лични атаки, насочени към френския президент Еманюел Макрон.

„Обявянам, че работим с френския посланик да си вземем Мона Лиза“, каза Салвини на пресконференция, на която обяви събитията, свързани с честването на 500 г. от смъртта на художника и изобретател Леонардо да Винчи.

“Би било по-удобно за всички, които искат да я видят отблизо,” каза Салвини, който е и вътрешен министър.

“Очевидно е, че се шегувам, не се нуждаем от повече международни кризи”.

Да Винчи е роден в управляваната от Медичите Република Флоренция през 1452 г., но умира във Франция през 1519 година.

Салвини каза, че ще посети „Последната вечеря“ на Да Винчи в Милано преди 2 май, датата на смъртта на ренесансовия гений.

“Що се отнася до Мона Лиза, доколкото е в Париж, това би отнело малко повече време”, каза Салвини.

Картината, чиято загадъчна усмивка отдавна пленява художници и почитатели, привлича всяка година милиони хора в Лувъра във френската столица.

Отношенията между Франция и Италия се влошиха, след като Салвини и популисткият лидер Луиджи ди Майо сформираха правителство през юни.

Париж и Рим се сблъскаха по редица въпроси, включително железопътната линия Лион-Торино, мигрантите и заемането на художествени произведения за тазгодишните събития, свързани с Да Винчи.

През февруари Франция отзова посланика си след поредица от “скандални” изявления на италиански официални лица./БГНЕС

София
23°
clear sky
humidity: 49%
H 29 • L 23
28°
Tue
21°
Wed
15°
Thu
16°
Fri
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM