Без Филтър

Атанасоски: Македонците наказаха СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, Мицкоски ръководи просръбска партия

Поради ниската избирателна активност сред македонците двете основни македонски партии имат 10 места по-малко в новия парламент, отколкото през 2016 г., които се прехвърлиха на условно казано албанските етнически партии. Ръководството на ДМПНЕ не познава историята на ВМРО. Те се превърнаха в сръбска формация. Скопие и София да не наливат излишно вода в сръбската воденица, която не „мели“ успешно през последните 100 години в Македония.

Това заяви в ексклузивно интервю за Агенция БГНЕС македонският политолог Благойче Атанасоски. Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него:

БГНЕС: Как ще коментирате резултатите след изборите и каква е разликата между тези избори и предишните отпреди 4 години?
Благойче Атанасоски: Разликата е преди всичко в по-малката избирателна активност на гражданите, особено на етническите македонски избиратели, което засегна и коалицията „Ние можем“, водена от СДСМ, и коалицията „Обновяване“, водена от ВМРО-ДПМНЕ, т.е. ако на последните избори тези две коалиции взеха около 900 000 гласа, сега са взели 635 000 гласа. Това се отрази и на парламента, като двете големи македонски партии имат 10 места по-малко, отколкото през 2016 г., които се прехвърлиха на условно казано албанските етнически партии. Новина е, че партията Левица, която се превърна в парламентарна партия с двама депутати, които са на „кантар“ по отношение на формирането на бъдещото парламентарно мнозинство. Що се отнася до изборния резултат, той е очакван, тъй като всички съответни проучвания в хода на изборите предсказаха малка и много тънка победа на управляващата коалиция, което в крайна сметка се случи. В тази изравнена ситуация „ключът“ към формирането на следващото правителство е в Али Ахмети в Мала Речица, нещо, което почти постоянно виждаме от един изборен цикъл до друг. Този път цената му е повишена до максимум, защото това е буквално неизбежен фактор. Много по-вероятно е обаче ДСИ в крайна сметка да формира коалиция със СДСМ, а не с ВМРО-ДПМНЕ и Левицата – партии, които имат негативно отношение към Договора от Преспа, Договора за добросъседство с България и това, което означават тези две споразумения за евроатлантическото бъдеще на Македония. Предстоят несигурни седмици, с много напрежение във връзка с формирането на следващото правителство, но все пак смятам, че правителство ще бъде сформирано.

БГНЕС: Коя е причината за хаоса, настъпил в официалния сайт на Държавната избирателна комисия?
Благойче Атанасоски: Първо като голям срам, защото това е най-висшата институция, отговорна за провеждането на изборния процес и обявяването на официалния резултат от изборите. Тази явна “хакерска” атака оставя съмнение, че такъв хаос може би е бил необходим за някого, за да се създаде проблем с резултатите от изборите и по този начин да се подкопае легитимността им. Анонсите за протести на партия Левица пред централата на ДИК, с очаквана всестранна помощ от ВМРО-ДПМНЕ, водят в тази посока. Да не забравяме, че председателят на ДИК Оливер Дерковски е кадър, предложен от ВМРО-ДПМНЕ.

БГНЕС: Докога ще продължат разделенията в македонското общество и бъдещото правителство на Македония ще зачита и прилага ли Договора за добросъседство с България?
Благойче Атанасоски: Не знам дали искрено ще иска, но очевидно ще трябва. Този договор е рамка, в която всички наши взаимоотношения трябва да бъдат регулирани. Той е условие, без което не можем да продължим напред към членство в Европейския съюз. Надявам се обаче на смирение и от двете страни на границата, без излишни изявления и провокации на длъжностни лица, защото, както вече неведнъж споменах: всяка кавга на братските български и македонски народ е в тяхна директна вреда и носи само ползи на подземните сръбски интереси, инсталирани тук, в Македония. Нека не вливаме излишно вода в сръбската воденица, която не „мели“ успешно през последните 100 години на територията на Вардарска Македония. Договорът е пътепоказател за общото бъдеще на двете държави, народи и общества, и ще бъде зачитан от всички бъдещи македонски правителства. Изявленията за едностранното му прекратяване са смешни, защото зад този договор стоят и западни дипломати, които бяха посредници при сключването му и в чийто интерес е той да съществува и да се прилага.

БГНЕС: След поредното поражение на тези парламентарни избори ще има ли смяна на лидера и ръководството на ВМРО-ДПМНЕ?
Благойче Атанасоски: Всичко зависи от волята на лидера Мицкоски и дали, ако той не иска да подаде оставка, в партията и в медиите ще се създаде критична маса, която да наложи оставката му. Това е третото му поредно поражение като член на ВМРО-ДПМНЕ, да не забравяме, че и при катастрофалното поражение на местните избори през 2017 г. той беше генерален секретар или както се казва народно “втори човек” в партията. След това последва поражението на президентските и сега на тези парламентарни избори. Абсолютният брой гласове, спечелени с около 312 000, е доказателство, че той не е алтернатива на това правителство, имайки предвид, че всеки друг лесно би застрашил властта на Зоран Заев, който спечели 324 000 гласа. Мицкоски не допринесе допълнителен марж от гласове, нещо, което се очаква от опозиционен лидер, кандидат за премиер и за промяна на политическия курс в дадена държава. Да не забравяме, че кандидатът му за президент Гордана Силяновска-Давкова спечели около 377 000 гласа във втория тур на президентските избори миналата година. Достатъчно бе Мицкоски да повтори този резултат и днес да бъде абсолютен победител в тези избори, вероятно бъдещ министър-председател на страната. Следват интересни развръзки вътре в тази партия, особено след като се появи кметът на Кавадарци и бивш подпредседател на партията Митко Янчев, който намекна, че след поражението и неуспеха за завземане на властта, във ВМРО-ДПМНЕ би било логично да се смени лидерското място и ръководството.

БГНЕС: Васко Наумовски, високопоставен служител на ВМРО-ДПМНЕ, сподели във Фейсбук профила си партизанска песен. Какво мислите за това, ВМРО-вец да споделя партизански песни?
Благойче Атанасоски: Очевидно е, че не знае собствената история на партията си или е човек, който се интересува от идеологията на своята партия ВМРО-ДПМНЕ толкова, колкото ланшния сняг. По време на Втората световна война партизаните са участвали, наред с други неща, в преследването на много видни членове на ВМРО, на ВМРО-вски семейства и дори в ликвидирането им. Това е невероятен идеологически нонсенс. Но като знаем, че много от членовете на ВМРО-ДПМНЕ през последните три десетилетия са големи почитатели на сръбските песни, филми и дори сръбски исторически герои, това от Васко Наумовски не бива да ни изненадва. ВМРО-ДПМНЕ отдавна се смята за „просръбска“ партия, в която е установен антибългаризъм и омраза към всичко българско. В Македония днес живеем в безпрецедентен парадокс. Преките наследници на комунистите и КПМ, в организацията и партията СДСМ, имат много по-благоприятни отношения с България и цялостни македонско-български отношения, а преките наследници на историческата ВМРО, в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ, днес изявявайки се с партизански спомени, са просръбски и мразят всичко живо и мъртво, що е българско. Парадоксът на Диоген дори не е толкова парадоксален, колкото тази ситуация, която се случва днес у нас. /БГНЕС

DW.COM