Без Филтър

„Билд“: Финансира ли Русия антиевропейската кампания в Албания?

Това, че най-голямата опозиционна партия в Албания, Демократическата партия на Люлзим Баша, прави всичко възможно, за да попречи на страната да започне преговори с ЕС чрез задълбочаване на вътрешните конфликти, може би в интерес на Русия в региона, коментира в. „Билд“ в свое разследване през уикенда.

Най-тиражният германски вестник свързва Баша, канадския лобист и политически стратег Ник Музин и няколко руски компании, свързани с Кремъл, и твърди, че има доказателства за активното им лобиране за блокиране на европейската интеграция на страната.

Документите на Министерството на правосъдието на САЩ показват, че Музин е ангажиран за лобиране от албанската опозиционна партия. Музин не е който и да е. Той е един от най-известните лобисти в Северна Америка, в чийто списък с клиенти влизат бившият президент Джордж Буш, сенаторите Тед Крус и Джон Маккейн, както и Доналд Тръмп. За тримесечен ангажимент Музин получил 675 000 евро от Демократическата партия на Албания. Таксата и произходът на парите сега повдигат много въпроси за Баша, чийто подпис е на договора. Защото като хонорара са били изброени три пъти по 25 000 долара, а са платени далеч повече.

През юни миналата година поради това плащане прокуратурата в Албания започна производство срещу Баша. Лидерът на опозицията отхвърля подозренията и твърди, че правителството води мръсна кампания срещу него.

Люлзим Баша

Откъде са дошли парите?

Според американските власти най-голямото плащане е извършено от базираната в Единбург компания „Биниат трейд“.

„Следи от „Биниат трейд“ има по целия свят: от Шотландия до Белиз и оттам до Русия“, пише „Билд“. Но формално фирмата няма такива активи, тъй като според Закона на Обединеното кралство, тя има само 100 британски лири начален капитал. В историята участва американското списание „Мадър Джоунс“, което миналата година откри, че зад шотландската офшорна компания стоят влиятелни руски бизнесмени. Един от тях е Евгений Шереметиев, който притежава дялове в няколко руски компании.

„За албанския премиер Еди Рама това е ясен сигнал, че Русия стои зад дейностите на лобиста Музин. Защото Русия няма интерес от приближаването на Албания към ЕС. “

“(…) Съмнителните машинации все пак се оказаха успешни, въпреки че ЕС предупреди опозицията, че бойкотирането на парламента и вътрешнополитическата дестабилизация могат да застрашат пътя на Албания към ЕС”, пише „Билд“./БГНЕС

DW.COM