Без Филтър

Година преди изборите през 2020 Америка е разделена и ядосана

Америка в неделя стартира едногодишното отброяване до деня на изборите 2020 г., като президентът Доналд Тръмп заложи на “гневен” републикански скок, който може да му осигури втори мандат.

Изграждането на политически сблъсък – драматично подхранван от разследването на Камарата на представителите срещу Тръмп – изглежда на практика гарантира поредната година на остро разделение в една държава, изморена от такава драма.

Анкетите сочат, че страната не може да бъде по-разделена.

Най-новата прогноза на политолозите на Университета във Вирджиния сочи за изравнени позиции преди вота през 2020 година, като всяка партия води в щатите общо 248 гласа на избирателните кол, 22 по-малко от 270-те, необходими за избора.

Разделението е отразено в Камарата, където гласуването в четвъртък за формализиране на разследването за импийчмънт премина почти изцяло по партийни линии – по-партизански от всяко от трите предишни гласувания за импийчмънт в историята на САЩ.

Доколкото това разследване продължава, Тръмп се нахвърля с все по-гневни, лични и груби изрази, като се стреми да навреди на политическите си врагове, същевременно стимулирайки ярос9тно лоялна база.

В реч в петък в Тупело, Мисисипи, той нарече демократичните лидери „психически насилници“, заклейми разследването на импийчмънта като „измислица“ и заяви, че бившият вицепрезидент Джо Байдън, някога водещ сред кандидатите на Демократическата партия, , става „по-муден и по-муден“.

Тръмп отново пусна в Туитър предупреждение от евангелски пастор, че импийчментът му може да “предизвика гражданска война в тази нация”.

На фона на целия гняв, най-добрите кандидати от демократите се бориха за присъствие в светлината на прожекторите, докато сред някои от партията нараства тревожността, че вече трябва да се появи ясен и силен опонент със съвременен призив към избирателите.

Фокусирането на Тръмп върху Байдън – и твърденията, за които няма доказателства, че той и синът му по някакъв начин са били опетнени от корупция в Украйна – затрудняват бившия вицепрезидент.

Позицията му на водещ сред демократите се плъзна надолу до чутвърта позиция сред гласоподавателите в Айова, сочи проучване на „Ню Йорк таймс“/ССиена Колидж, публикувано в петък.

Това проучване постави сенатора Елизабет Уорън начело с 22%, следвана от сенатора Бърни Сандърс с 19 процента, издигайки Пийт Бутиджидж, кмет на Саут Бенд, Индиана, на 18 процента, една точка пред далеч по-добре познатия Байдън.

Но много демократи се опасяват, че Уорън и Сандърс са твърде либерални, за да спечелят в национален вот и че Бутиджидж – който се бори да разшири влиянието си си извън ядрото на белите, либерални избиратели – може да не бъде избираем.

Това означава и по-малко внимание върху основните въпроси на демократите, включително здравеопазването, контрола на оръжията и имиграционната реформа.

„Считам, че в краткосрочен план импийчмънтът ще доминира във Вашингтон и информирането за политически новини“ и „ще навреди на кандидатите, които се опитват да отидат на по-високо ниво“, заяви Крис Артертън, професор по политически науки в Университета Джордж Вашингтон.

Разследването за импийчмънт в в контролираната от демократите Камара на представителите се съсредоточава върху Тръмп, свързал военната помощ за Украйна с искането Киев да разследва Байдънови в опит да получи политически вредяща на конкурента му информация.

Комисиите на Камарата на представителите прослушаха река от свидетели, изразяващи безпокойство от начина, по който Тръмп е действал по отношение на Украйна.

Но във войнствената си изява в Мисисипи Тръмп настоя, че разговорите за импийчмънт подхранват увеличаване подкрепата за републиканците, която ще го тласне към преизбиране през следващата година.

“Казвам ви, републиканците са наистина силни”, каза той, като подчерта появата на “ядосано мнозинство”.

Проучванията на общественото мнение показват все по-голяма подкрепа сред демократите и някои независими за импийчмънт, но наскоро проучване показва, че Тръмп има рейтинг на одобрение от

42,8%. Байдън, явен фаворит при демократите, когато обяви кандидатурата си, междувременно тръгна надолу – както се вижда от последните му трудности при набирането на средства.

Засега анализаторите продължават да прогнозират, че дори Тръмп да загуби вота за импийчмънт в Камарата, сенатът, доминиран от републиканците, ще го пощади.

Артертън заяви, че вярва, че демократите от Камарата, водени от председателя Нанси Пелоси, са решени да се справят с импийчмента бързо, за да могат демократичните кандидати да се съсредоточат върху изборите.

“До февруари, когато президентската кампания наистина стартира … Вярвам, че кампания 2020 ще доминира новините”, каза той.

Междувременно кандидатите като сенаторът Ейми Клобучар и Бутиджидж „няма да получат отразяване в новините, каквото иначе биха могли да получат“./АФП

DW.COM