COVID-19, Без Филтър

Елена Биринджиева: И ХИВ, и Ковид натоварват емоционално хората

За ХИВ вече не се говори като за смъртна присъда, а това е хронично заболяване, което се контролира и затова апелирам използването на думата болен, при тази диагноза не важи. Казва се или човек, живеещ с ХИВ или това са хора, които не са болни. Това заяви в интервю за БГНЕС Елена Биринджиева, която е управител на център за анонимно и безплатно изследване и председател на неправетилствената организация „Здраве без граници“ по повод 1 декември – Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН.

На днешния ден от 1988 г., когато се отбелязва за първи път, всяка година се посочва какво е постигнато в областта на ХИВ.

„Ако трябва да сравним днес с преди 5-6 години бихме могли да кажем, че лечението се е развило, терапията е съвременна, с минимални странични ефекти и тя приемана навреме води до един дългогодишен пълноценен живот както при здравите хора“, коментира Биринджиева и добави, че тяхната основна цел е да откриват хората навреме, да ги изследват навреме и да започне тяхното лечение навреме.

Тя припомни, че ХИВ няма симптоматика от 3 до 7 години след инфектиране и затова е важно хората да се изследват, без да чакат проявления.

По думите й обстановката не е повлияла върху броя на посетителите на центъра. Биринджиева добавя, че не тестват хората за коронавирус, но им мерят температурата и до момента не е имало посетител, при който да е била установена висока температура, което според нея показва, че хората спазват някакви мерки и не си позволяват безцелно да ходят по улиците.

Управителката на центъра каза още, че единственият паралел, който може да се прави между Ковид и СПИН е само по отношение на емоционалното натоварване на хората.

„Намирам абсолютна идентичност. Преди повече от 30 години в САЩ е настъпил един ужасен стрес в обществото какво е това, новият вирус, който няма лечение, който води до смъртта на много хора. Същото се получава сега и с Ковид“, обяснява тя и подчертава, че двете инфекции са абсолютно различни като механизъм за заразяване – Ковид е въздушно-капкова инфекция, а ХИВ се предава по полов път.

Става ясно още, че се наблюдава тенденция в нарастване на броя на новозаразените с ХИВ, но през 2020 г. цифрите рязко намаляват, защото доста по-малко се тестват. За първи път през тази година, на 1 декември, хората не могат да се изследват в мобилни лаборатории, които се превърнаха в традиция през последните години.

„Това се обяснява с пандемията и с липса на места за анонимно и безплатно изследване“, посочва Елена Биринджиева причината за това.

Тя обяснява, че държавата е делегирала тази задача на районните здравни инспекции, но настоящата ситуация те са претрупани от работа и този проблем в момента не е на дневен ред за тях.

Биринджиева настоява да се правят повече кампании за безплатно и анонимно тестване и споделя, че годишно в нейния център се правят над 4000 теста и откриват 25% от всички новоинфектирани в страната.

По-рано днес 24 граждански организации, работещи с уязвими общности, предложиха промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране на дейностите по превенция и грижи за ХИВ, туберкулоза и вирусни хепатити в България. „Здраве без граници“ е един от инициаторите на инициативата.

„Искаме да инициираме един диалог между Министерството на здравеопазването и неправителствения сектор за смяна на механизма, по който се финансират дейностите за ХИВ. До момента те се финансират с обществени поръчки, който според мен, не е удачният механизъм. Вече са 25 организациите, които подкрепят това писмо“, разяснява тя и изрази надежда скоро да се направи законова промяна в тази посока.

„Обществените поръчки не са подходящи за финансиране на дейности като нашата, тъй като те отнемат много време, което води до големи периоди, в които няма услуги за хората. Това се получи и тази година, особено от юли месец насам, в цялата страна няма никакви услуги. Ние предпочитаме това да се случва на проектен принцип“, заявява Биринджиева и споделя, че това ще даде по-голяма гъвкавост и бързина за работа на тези центрове. /БГНЕС

DW.COM