Без Филтър

Иво Божков: Протестът от ентусиазъм премина в решителност да се стигне докрай

Погледът отвътре на протеста е малко по-различен от този, който правят медиите и властта. Това коментира за БГНЕС журналистът Иво Божков, който с неговата камера на живо е от първия ден в епицентъра на антиправителствения протест.

 

„Както знаем този протест иска оставката на властта. Както знаем също има и медии, които са в публично положителна нагласа спрямо властта и няма как прочитът да е еднакъв със случващото се на терен. Затова е хубаво излъчването на живо, да се видят лицата, разговорите, мненията на всички хора, които са на протеста. Това, което видях в началото е, че имаше ентусиазъм, спонтанно гражданско избухване на положителна енергия в посока промяна и спиране на корупционните практики, за отвоюване на българската територия каквато си спомняме беше изгубена на един плаж в Росенец. Този ентусиазъм днес вече е решителност да се стигне докрай, независимо колко дълго ще продължи. На всички им е ясно, че с една оставка България няма да се оправи“, убеден е Иво Божков.

Журналистът вярва, че страната ни ще се оправи след множество усилия на гражданското общество заедно с политическите партии да променят държавата и да върнат държавността.

„Днес протестът е събиране на хора с различни интереси, включително политически и граждански. Сред излезлите действително има политически партии, но има и такива хора, които не се припознават в тях. Това е най-голямата сила на протеста, че обединява не само една, две или три партии, а всички субекти, които изграждат българското общество. В крайна сметка, когато оставката дойде и дойдат новите избори, заявките на хората от протеста трябва да бъдат изпълнени от някого“, казва още Божков.

Журналистът не се притеснява от твърденията, че протестът започва да се партизира. Според Божков в една демокрация държавата се управлява от хора, които са излъчени на избори. В случая, когато едни хора искат да обединят усилия – най-често става чрез политическа партия. Така пише и на истинската сграда на парламента: Съединението прави силата. Така че няма нищо притеснително политически представители да има на протеста. Защото, всичко това, което хората изразяват, е политика, обяснява Божков. /БГНЕС

DW.COM