Без Филтър

Ирина Асиова-Диамант: Трябва да мислим за демутризацията на България

„За мен е много трудно да понеса, че Бойко Борисов е лицето на България. Често пъти го гледам заедно с моите израелско-американски роднини, които следят моите вълнения. Въпросът, който винаги получавам, е как търпите този човек на този пост“. Това заяви пред БГНЕС журналистът и блогър Ирина Асиова-Диамант.

Тя участва всеки ден в протестите, които избухнаха преди 64 дни, с искане за оставка на министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането честни парламентарни избори.

„Няколко са нещата, които ме карат да се срамувам. Където и да отида по света аз винаги следя събитията по всяко време на денонощието. Светът е така устроен, че дори да съм в САЩ или на остров в Тихия океан, или на Стената на плача в Израел, аз мога да си отворя телефона и видя поредната новина на нашия министър-председател, който се появява с целия си мутренски блясък. Неговото физическо присъствие, как бута световните лидери, как им козирува, опитва се да привлече вниманието им като дете на детска площадка, защото той не може да разговаря с тях, самото му присъствие е унижение за Родината“, каза Асиова и добави: при по-детайлното вглеждане в българската политическа действителност нещата стават нетърпими.

Ирина Асиова-Диамант припомни, че Борисов вече 20 години е във властта под една или друга форма – главен секретар на МВР от 2001 г., кмет на София от 2005 г. и премиер на страната от 2009 г. в продължение на почти 10 години с две малки прекъсвания.

„Той легитимира простотията, кражбата, шуробаджанащината, реално раздаде държавата на мутрите“, каза тя.

Това, което я притеснява изключително силно, е кой ще демутризира България.

„Реално съм притеснена, че дори да падне от власт, не знам кой ще се наеме да демутризира държавата. Това са хора, които са научени, че им се полага. Как ще се намери сила, която да им вземе кокала от устата“, заяви журналистът и блогър.

Иначе за нея настоящата власт е изчерпана и нелегитимна, всичко, което казва вече е несъстоятелно. По тази причина Ирина намира за загуба на време да се коментират опорките на правителството. Това, в което хвърля цялата си енергия в момента като блогър, е в организацията на протестите. Тя се надява, че всички опозиционно настроени лидери ще успеят да накарат своите последователи от Фейсбук да излязат на площада.

„Хората не само днес, а много отдавна трябваше да са на площада. Въпросът даже вече не е защо. Въпросът е как, кога и къде да се съберем, за да пометем мафията. От тук насетне трябва да се потърси отговор на въпроса как да се организираме така, че да постигнем целта. През последните дни на протеста се усеща не толкова умора, а едно разминаване. Сега сме свидетели на един сутрешен протест, който е от 8.00 часа. Гражданите, които ходят на работа и са активната част от населението, не могат да си позволят да дойдат, те ще дойдат след 18.00 часа. Тези, които са тук в момента, сигурно ще са вече изморени и няма да бъдат следобеда. Получава се едно разминаване, което е фатално. Целта на този протест е да залее всичко от сградата на Министерски съвет до 4-ти километър, така че да се получи тази незаобиколима маса от хора, за да не може нито една мутра в парламента да излезе и да каже, че това са шепа лумпени, които нямат правото да искат нищо от името на народа“, заяви Ирина Асиова-Диамант. /БГНЕС

DW.COM