Без Филтър

Ключова седмица за Брекзит

Тази седмица британските депутати за последно ще трябва да решат как и кога страната ще напусне Европейския съюз, само дни преди уговорената за това дата: 29 март.

Парламентът трябва да гласува за споразумението за напускане на премиера Тереза Мей и ако го отхвърлят, ще трябва да гласуват дали да напуснат без споразумение или да отложат Брекзит.

Ето ключовите дати тази седмица:

11 март, понеделник

Премиерът Тереза Мей може да иде в Брюксел, за да финализира всички промени, които е договорила по споразумението, отнасящо се за предпазната клауза за Северна Ирландия.

ЕС отказа да отвори отново преговори по текста, но предложи по-нататъшни гаранции за действието на предпазната клауза – споразумение, което трябва да запази отворена границата между Великобритания и Ирландия.

Крайният срок е понеделник вечерта, когато Мей трябва да представи пред Камарата на общините промените по споразумението, така че те да могат да гласуват във вторник.

12 март, вторник

Тереза Мей ще открие дебата по споразумението около 14.45 българско време. Гласуването се очаква около 21.00 часа.

13 март, сряда

Ако споразумението бъде отхвърлено, депутатите ще трябва да гласуват дали Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

14 март, четвъртък

Ако депутатите отхвърлят „твърд“ Брекзит, те ще трябва да гласуват дали да поискат от ЕС „кратко и ограничено“ забавяне на Брекзит. Тереза Мей вече спомена възможността за 3-месечно удължаване, което трябва да приключи преди първата сесия на новия Европейски парламент в началото на юли.

21-22 март, четвъртък-петък

Лидерите на ЕС, включително премиерът Тереза Мей се събират на последната си среща, преди Великобритания да напусне ЕС

29 март, петък

Великобритания напуска ЕС, освен ако процесът не бъде формално удължен или анулиран – опция, която никой не обсъжда. /БГНЕС

София
26°
few clouds
humidity: 57%
wind: 6m/s NE
H 24 • L 22
25°
Thu
21°
Fri
19°
Sat
20°
Sun
Weather from OpenWeatherMap

DW.COM

избор на редактора

14-метрова метална арка от велосипеди, дело на художника Ксавие Минер, се издига в историческия център на Брюксел. Произведението на изкуството е в чест на 106-то издание на колоездачната обиколка на Франция, която ще стартира на 6 юли от Брюксел