Без Филтър

Накъде поема Италия след оттеглянето на Конте

Оставката на премиера Джузепе Конте предизвика това, което италианците наричат правителствена криза “на тъмно” – което означава, че няма очевидно решение. Италианската политика отново навлиза в неизследвани води, но този път в средата на пандемията от коронавирус, която уби повече от 85 000 души и предизвика опустошителна рецесия.

Ето някои от възможните изходи от безизходицата, така, както ги видя АФП.

Конте III

Кризата беше предизвикана преди две седмици от решението на бившия премиер Матео Ренци да напусне управляващата лявоцентристка коалиция, лишавайки Конте от солидно парламентарно мнозинство. Сега се очаква той да потърси от президента Серджо Матарела друг мандат да ръководи третото си поредно правителство след общите избори през 2018 г. За да успее, той ще трябва да върне на борда партията Жива Италия на Ренци, заедно с популисткото Движение 5 звезди (Д5З) и лявоцентристката Демократическа партия (ДР) – основните подкрепящи Конте.
ДП призова за ново правителство на Конте на “широка парламентарна основа”, кодекс за разширяване на коалицията, който да включва центристи, които в момента са в опозиция. Идеята е, че това би ограничило правото на вето на Ренци в коалицията. Не е ясно обаче дали достатъчно депутати са готови да направят скок.

Конте принесен в жертва

Ренци, който изигра ключова роля за формирането на второто правителство на Конте през 2019 г., отдавна даде да се разбере, че вече няма доверие в отиващия си премиер. Той може да поиска назначаването на нов лидер като цена за завръщането му в правителствената коалиция.


Италианските медии предполагат, че премиерският пост може да бъде предложен на политици с голяма тежест, като министъра на културата Дарио Франческини от ДП или на бившия лидер на Д5З Луиджи Ди Майо. Друга възможност е назначаването на независим като премиер, за да се предотвратят спорове между ДП и Д5З. Според левия всекидневник „Ла Република“, Конте може да бъде министър в такъв кабинет.

 

Технократи на власт

Ако отиващата си управляваща коалиция не може да бъде обединена отново, Матарела вероятно ще поиска от безпартийна фигура да сформира така нареченото правителство на националното единство. Центристките поддръжници и дясноцентристката партия „Напред, Италия“ на бившия премиер на Силвио Берлускони може да го подкрепят, докато крайнодесните опозиционни лидери Матео Салвини и Джорджия Мелони е малко вероятно. Очаква се такова правителство да изведе Италия през най-тежката от пандемия от COVID-19 и да финализира получаването от страната на парите от фондовете за възстановяване на Европейския съюз, което трябва да приключи до края на април. Италия има право на около 220 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства от Брюксел, огромен тласък от решаващо значение за бъдещите й перспективи.

Нови избори

Мандатът на настоящия парламент приключва през март 2023 г., но Матарела може да свика предсрочни избори, ако политическата криза се окаже неразрешима. Съгласно конституцията парламентът не може да бъде разпуснат през последните шест месеца от мандата на президента, а седемгодишният мандат на Матарела приключва през януари 2022 г. Настоящите социологически проучвания сочат, че общите избори ще дадат победа на десен опозиционен блок като Лига на Салвини, Братя на Италия на Мелони и „Напред, Италия“ на Берлускони. /БГНЕС

DW.COM