Без Филтър

Проф. Ганчо Ганчев: Спадът в Германия се отразява на българския износ

Въпреки добрите икономически показатели на България през последните няколко години, в световен мащаб се наблюдават обезпокоителни тенденции.

Анализът е на проф. Ганчо Ганчев, икономист.

Тези тревожни сигнали идват по линия на глобалните играчи: САЩ, Китай и Германия. Те са свързани със забавянето на китайската икономика, търговската война между Вашингтон и Пекин, както и със задаващия се икономически спад в Германия.

Лошите новини, които напоследък идват от тези гиганти, могат да се тълкуват като подкрепа за тезата за предстоящ икономически спад.

На този фон нашата страна също не е застрахована от катаклизмите в глобален план. Да, непрекъснато слушаме за висок икономически растеж от 3,5% и големи цифри за износа, но в същото време бизнесът сигнализира и за обратната тенденция. За нея показателни са данните от поръчките за следващите месеци, а те не са чак толкова оптимистични. Проблемът не е у нас, а в икономическия спад на Германия – нашия главен търговско-икономически партньор. Да се надяваме, че тази тенденция няма да продължи дълго.

Спадът е цикличен процес. Да вземем например, автомобилната индустрия, за която напоследък много се заговори и в България покрай възможността в страната ни да бъде изграден завод на автомобилния гигант „Фолксваген“. Световното автомобилостроене, в частност германското, изпитва известни затруднения. Но не трябва да се забравя, че една инвестиция в автомобилната индустрия ще се реализира в рамките на две-три години, така че тогава, когато тя заработи условията на пазара ще бъдат по-добри.

България трябва да са насочи към привличането на инвестиции във високотехнологични и незамърсяващи околната среда производства. За съжаление, има наченки да се прехвърлят екологично вредни производства, което е една неблагоприятна тенденция. За да бъдат привлечени, обаче, качествени инвестиции ние се нуждаем от качествено образование. По тази причина държавата трябва в дългосрочен план да влага в образование и наука. /БГНЕС

DW.COM